Revoluția pe undele radio (II)

 19 decembrie 1989, marți

 

de Ágota Szentannai
de Ágota Szentannai

Pe 19 decembrie presa internaṭională a contactat mai multe persoane care au reuṣit să fugă din oraṣul Timiṣoara deja încercuit ṣi închis de o zi. Acestea au relatat, cu multe emoṭii, evenimentele din 16 ṣi 17 decembrie, ca martori oculari, cei mai mulṭi ajunṣi până la urmă în Ungaria. Un post de televiziune austriacă a fost ṣi el sunat de cineva care participase la demonstrații. În această zi s-au mai transmis la radio informaṭii despre vizita lui Nicolae Ceauṣescu în Iran, despre situaṭia tensionată din Bucureṣti ṣi alte oraṣe din ṭară. Ştirile au fost preluate de la un post de radio la altul, de la televiziuni sau din presa scrisă internaṭională. Pe baza declaraṭiilor primite de la cetăṭeni, se încerca estimarea numărului victimelor.

 

Radio Budapesta. Emisiunea Cronica de prânz. Ora 13.00 (ora României) (Realizator: Endre Papp, redactor: András Siklós)

„Martori oculari care s-au reîntors din România în zorii zilei de azi au relatat că în cursul demonstrațiilor de la sfârșitul săptămânii, în Timișoara, mulțimea a pus pe fugă poliția. Ca urmare, dirijarea evenimentelor a fost preluată în întregime de către armată.”

Interviu cu un martor neidentificat (Reporter Péter Márványi)

Rep: Nu voi divulga numele celui care stă acum aici cu mine în studio, pentru că rudele sale trăiesc în România. El s-a repatriat cu ani în urmă în Ungaria, dar înainte era locotenent major de Securitate. Care sunt ordinele care se dau în asemenea cazuri, când există demonstrații, mulțimi protestatare?

Interlocutor: Securitatea română are la dispoziție hărți ale satelor, orașelor, pe care sunt indicate potecile, luminișurile, iar în caz de revoltă populară, prima măsură luată este aceea de a închide zona în care se întâmplă ceva. (…) Sunt mulți soldați, recruți, care pot încercui zonele unde există grupuri de revoltați, așa cum se întâmplă acum la Timișoara. (…)

Rep: După părerea dumnevoastră, ce șanse au răzvrătiții din Timișoara, sau dacă eventual ar mai fi și în alte orașe?radio tuburi

Interlocutor: După părerea mea, acest proces este pornit! Populația este dispusă la orice! Eu am foarte multe prieteni, cunoștințe care trăiesc în România, și când am discutat cu ei – lucru care se întâmplă în baie cu robinetele deschise – mi-au spus că nu au curajul să iasă singuri pe stradă sau să se organizeze, pentru că trei oameni deja constituie un grup și atunci îi arestează, dar dacă vor ieși în stradă zece oameni, el va fi al unsprezecelea! Deci, părerea mea este că acum au ieșit destui în stradă și mulți gândesc așa. Numărul lor va crește, procesul nu poate fi oprit. Singura problemă o constituie dacă acest lucru va costa viața unei mii sau a mai multor mii de oameni.

Rep.: Deci dumneavoastră credeți că ceea ce se întâmplă acum la Timișoara și eventual și în alte orașe, va fi sfârșitul regimului lui Ceaușescu?

Interlocutor: Mi-ar place să cred că da!”

 

Vocea Americii. După ora 21:00. Interviu cu un martor ocular care relatează despre evenimentele din noaptea de duminică spre luni. (Realizator: Horia Pușcașu)

„Nu se știe dacă studenții au pornit-o. Nu se știe. În orice caz, erau tineri cei care strigau! Știți că au vacanță studenții și sâmbătă începuseră vacanța. Dar eu am impresia că a început în centru, s-a adunat lume și de acolo, cumva, a luat foc toată manifestația și, sigur, lumea se întorcea spre casă sau se duceau… Nu știu, nu am văzut manifeste, nu am văzut nimic, dar avea sens, că parcă ar fi fost organizată toată treaba, totuși! A fost foarte mult spontan, dar era și foarte mult organizat!”

Vocea Americii. După ora 21:00. Corespondență specială de la Budapesta cu Bodor Pál, care relatează mărturia unui tânăr participant la demonstrații

„Tânărul plecat ieri, luni după masă de la Timișoara, e încă alb la față, palid ca cel care a trecut prin istorie. (…) Tânărul a văzut ce nu și-a putut închipui vreodată! A văzut pe Calea Girocului cum lumea bara drumul tancurilor cu troleibuze puse de-a curmezișul, cum lumea civilă a reușit să determine, să oblige, să roage și să constrângă ostașii să-și părăsească imensele care blindate și a văzut cu ochii cum aceeași lume civilă l-a salvat de linșaj pe îndărătnicul subofițer care vroia cu orice preț să comande totuși, << Foc! >>

programul radio tvTânărul ște că încă sâmbătă noaptea circa 500 de oameni au fost arestați și izolați în curtea Procuraturii, vechiul palat bicasterial pe vremuri, simbol al opresiunii habsburgice.

„ Muncitorii (…) au pornit pe jos, vreo 2.000 au pornit pe jos, căci politica nu se face cu troleibuz, numai războiul se face cu troleibuzul. (…) Au pornit, deci, pe jos, strigând tot ce le era pe suflet și pe suflet le era numai amărăciune. Revolta a izbucnit aproape concomitent în mai multe cartiere. În total, se pare că au participat 60.000 de oameni. Și știți care a fost lozinca care s-a generalizat îndată, a fost preluată și scandată de toți – <<Azi în Timișoara, mâine în toată țara! >>”

„Păi, sâmbătă nu sosise încă tovarășul Matei, cel ce-a fost și prim-secretar la județ; acum e mare la București. A sosit împreună cu tovarășul Ion Coman, fostul ministru al forțelor armate, și aveau asupra lor cuvântul de ordine: <<Trageți fără milă! >>”

Radio Europa Liberă. după ora 23.00. (Emil Hurezeanu)

„Am fost martori înmărmuriți, la ora 22.00 – ora 23.00, ora României, în fața micilor ecrane, ai unei relatări, ai unei mărturii zguduitoare, transmisă în direct, de televiziunea austriacă. S-a stat de vorbă, de la Timișoara, cu un om de afaceri austriac originar din România, care, în această seară, de la Timișoara, a relatat următoarele, telefonic: << Se pare că sâmbătă armata a refuzat în mai multe rânduri să tragă în demonstranți. Soldații (…) au fost înlocuiți cu trupe aduse din alte părți ale țării>>. Un ofițer și doi soldați – a continuat interlocutorul postului de televiziune austriac – ar fi fost executați pentru că au refuzat să se supună ordinelor. (…) În legătură cu evenimentele de duminică, acest domn, care se numește Bekmann, a folosit cuvântul << pogrom>>, a vorbit de << metri cubi de cadavre>>, repet, sunt cuvintele lui, – care ar fi fost transportate în camioane, victimele fiind îngropate în gropi comune, în încercarea de a le șterge urmele. (…) Și acuma urmează o informație senzațională! El a precizat că vorbește pe o linie telefonică a Securității și că se află la Securitate! << Sunt în bârlogul leului>> – a spus el.”

 

BBC. Interviu cu un român refugiat în Ungaria, preluat de la Radio Békéscsaba, despre evenimentele de sâmbătă, 16 decembrie

„Apogeul manifestației s-a întâmplat la Consiliul Județean de Partid, unde portretul dictatorului Ceaușescu a fost aruncat pur și simplu pe geam și spart în mijlocul străzii, distruse toate cărțile și operele lui Ceaușescu, la fel ca și în toate librăriile din Timișoara, din care au fost arse toate operele lui Ceaușescu. Cam la două ore după această manifestație, s-au tras primele focuri de armă în Piața Libertății, când un militar cu mitralieră i-a secerat pur și simplu pe cei care au fost în primele rânduri. După ce a fost împușcat la rândul său de manifestanți, pentru că și aceștia au fost înarmați, atunci s-a evitat vărsarea de sânge și n-a mai tras absolut nimeni.

Reporter: Atunci manifestanții aveau arme?

Martor: Da, manifestanții erau înarmați pentru că atacaseră unitatea de la Giarmata și de acolo luaseră muniții și armament.”

 

BBC. Ora 21: convorbire telefonică cu un student participant la demonstrații. (Reporter: Ana Maria Bota)

Rep: Deci ați văzut armata trăgând asupra demonstranților?

Studentul: Da, soldați și Securitatea și Miliția!

Rep: Se știe dacă erau localnici sau erau aduși din altă parte?

Studentul: Cred, aduși din altă patrte, pentru că odată eu am vrut să trec de la un loc la celălalt în oraș, și am întrebat un soldat, soldatul ăla mi-a zis: Eu nu sunt de aici, sunt de la București.

 

Vocea Americii. După ora 21. Buletin de știri

„Unități ale armatei patrulează pe străzile Bucureștiului, în timp ce tulburările din Timișoara continuă pentru a patra zi consecutiv. Știrea desfășurării de trupe la București a fost anunțată de agențiile TASS și Tanjug. Agenția sovietică de știri caracterizează situația din capitala României drept foarte încordată. (…)

Ziaristul citează unele surse potrivit cărora s-au înregistrat izbucniri de nemulțumire și că studenții din București și-au exprimat solidaritatea cu tineretul din Timișoara.”

Vocea Americii. După ora 21:00. Revista presei de Mihai Rosetti

„Conform știrilor difuzate de posturile de radio și televiziunea din SUA, notează autorul articolului din The Wall Street Journal, zeci de mii de demnonstranți din Timișoara, Arad și Brașov au cerut duminica trecută plecarea lui Nicolae Ceaușescu și încetarea stăpânirii comuniste asupra României. Mulți dintre demonstranți au fost răniți, unii dintre ei au fost uciși de focul deschis de unitățile speciale ale Securității. Ieri, muncitorii din cel puțin două orașe importante ale României, Cluj-Napoca și Brașov, au declarat greve în chip de solidaritate, arată ziarul. Mai multe din orașele din România sunt înconjurate de tancuri, frontierele sunt închise iar cursele aeriene sunt drastic reduse.”

 

Vocea Americii. Ora 21.00. Buletin de știri

„Teheran: în ciuda actelor de violență din România și a protestelor internaționale, Președintele Nicolae Ceaușescu își continuă vizita în Iran. (…) Unul dintre membrii parlamentului iranian, Sadek Khalkhaly a criticat vizita președintelui Nicolae Ceaușescu, afirmând că situația din România s-ar putea modifica în mod dramatic.”

Radio Europa Liberă. După ora 22:10. (Realizatori: Emil Hurezeanu și Neculai C. Munteanu)

„Ceaușescu – tiranul – se plimbă în Iran! Aceasta este conducătorul României, un individ căruia istoria, iată, i-a hărăzit între altele pelerinaje la mormântul unui ayatolah sângeros, printr-una din acele stranii potriviri ale sale, în timp ce o întreagă țară și un întreg popor cunosc o oră de cruntă oropsire, de îngrozitoare realitate.”

Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Radio Europa Liberă. Ora 22: 15. (Emisiune prezentată de Emil Hurezeanu)

„Mediile de informare vorbesc de victime. Informații despre numărul victimelor sunt deseori conflictuale, deci oferă cifre care se contrazic. Se vorbește de un important număr de răniți, se vorbește de morți; numărul morților variază de la doi la câteva sute. Și în relatările de azi și, în general, în relatările noastre despre evenimentele de la Timișoara, specificăm că aceste cifre nu sunt confirmate și că vom continua să susținem de fiecare dată caracterul violent al reprimării demonstrației de la Timișoara. Așa cum am spus în emisiunea de ieri noapte, fiecare viață de om este importantă, fiecare victimă este importantă! Datorită responsabilității pe care ne-o asumăm aici, la Radio Europa Liberă, având în vedere impactul pe care programul nostru îl are în România, noi nu ne putem permite ca orice post de radio oarecare, ca orice ziar din străinătate, să facem speculații neresponsabile pe marginea victimelor, numărului victimelor de la Timișoara.”

Radio Europa Liberă. În jurul orei 24:00. Știri prezentate de Mircea Carp.

„Presa de astăzi a făcut cunoscută declarația vice prim-ministrului Oprea, la sosirea lui la Ankara. Întrebat de presă, care este situația în România, domnul Oprea a găsit cu cale să spună << A, nu s-a întâmplat mai nimic! Există doar 10 morți!>> Cinismul acestei afirmații rezultă nu numai din cifra 10, în loc de câteva mii, dar prin acest <<doar >>… Adică, pentru domnul Oprea, o viață de om este un nimic!”