Conferinţa de presă a preşedintelui Barack Obama la finalul anului 2014

(fragment)

Barack Obama: (…) Tot ce îmi doresc de Crăciun este să primesc întrebările dumneavoastră. Dar înainte daţi-mi voie să spun câte ceva despre acest an.

În conferinţa de la finalul anului trecut am spus că 2014 va fi un an al acţiunii şi că va fi un an în care Statel Unite vor ieşi învingătoare. Şi aşa a fost. Da, au existat crize de care a trebuit să ne ocupăm în lume, iar pe multe dintre ele nu le anticipaserăm. Mai avem de lucru pentru a ne asigura că economia noastră, sistemul nostru de justiţie şi guvernul nostru nu se adresează unor minorităţi, ci majorităţii. Dar nu există îndoială că putem intra în noul an cu încredere, că America face paşi importanţi în punctele importante.

Paşii pe care i-am făcut pentru a ne salva economia şi pentru a o reconstrui pe o nouă fundaţie a făcut ca 2014 să fie cel mai puternic an pentru creşterea numărului de locuri de muncă, începând cu anii ’90 până în prezent. După de 57 de luni, afacerile noastre au creat aproape 11 milioane noi locuri de muncă. Aproape toate locurile de muncă nou-create sunt în funcţii depline, iar multe dintre cele mai recente sunt în industriile cu salarii mari. Un semn îmbucurător pentru familiile din clasa de mijloc este acela că salariile sunt din nou în creştere. Investiţiile în producţia americană au ajutat stimularea creşterii numărului de locuri de muncă. America este în prezent cel mai important producător de petrol, de gaze naturale, preţurile combustibilului a scăzut cu 70 cenţi la un galon, faţă de Crăciunul trecut. Efectiv, astăzi, am realizat salvarea industriei automobilelor. Am plătit înapoi contribuabililor tot ce a promis administraţia mea, iar industria automobilelor americane a avut cel mai bun an din 2005 până azi. Am creat aproximativ 500.000 de locuri de muncă doar în această industrie. Aproximativ zece milioane de americani au dobândit asigurare medicală în ultimul an. Rata lipsei de asigurare a ajuns la un record de scădere, de când legea a fost aprobată preţurile pentru ngrijiri medicale au crescut cel mai puţin din ultimi 50 de ani. Am redus deficitele cu aproximativ două treimi de când am preluat funcţia de preşedinte, până sub media din ultimii 40 de ani.