FORBES: Acum România urmăreşte să devină capitala tehnologică a Europei

Dispune de cei mai mulţi angajaţi IT pe cap de locuitor, aproape 64000 de specialişti IT, şi potrivit celor de la Avangate şi UberVu, ea se numără printre debutanţii cei mai de succes.

Aceşti factori, la care se adaugă şi un regim al texelor de invidiat – 0% pentru specialiştii IT, au dus la apariţia celei mai „fierbinţi” platforme în domeniu din Europa: România.

În prezent, domeniul IT al ţării atrage în mod serios atenţia internaţională şi, potrivit declaraţiilor unui om de afaceri român, Florin Cornianu, preşedinte şi co-fondator al companiei 123ContactForm, în doi ani, ţara va fi considerată un adevărat rival al Londrei ca izvor european de talente.

„În România, oamenii sunt obişnuiţi să pornească de la nimic şi să dezvolte ulterior o afacere. Nu am beneficiat de iniţiative ale guvernului care să ne ajute să ne deschidem afacerile”, spune el. „Dar acum, o serie de elemente converg, noii oameni de afaceri devenind îngeri-investitori şi capitalişti care îi ajută şi pe alţii să îşi dezvolte companiile.

Rezultatul este un puternic domeniu de programare, inovaţie şi pregătire. O serie de universităţi prestigioase, precum cele din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, au devenit o pepinieră obişnuită de oameni talenaţi şi de inovaţie tehnologică.

„Am asistat totodată şi la venirea unor mari corporaţii care, în paerteneriat sau făcând achiziţii de la noii veniţi, inspiră şi totodată oferă o reţea de siguranţă pentru întreprinzători, cu şanse de angajare plătită”, spune Cornianu.

Ecosistemul începătorilor români dispune acum de mulţi novici, de spaţii de colaborare şi de evenimente menite să îi ajute pe întreprinzătorii la început de drum. Cea mai mare conferinţă de tehnologie din Europa de Est, HowToWeb5, are loc la Bucureşti.

Totuşi, Cornianu afirmă că scena începătorilor români a fost mereu orientată spre lumea din afară. Aşa şi trebuia, ca să poată reuşi, spune el.

„Asta îi face pe fondatori mai rezistenţi, îi învaţă să nu se bazeze pe ajutor şi pe sprijin din afară şi îi încurajează să aibă succese mai mari”, adaugă el. „În prezent, asistăm la un număr crescând de companii de succes care se nasc din acest mediu”.

123ContactFirm, o companie care permite crearea din orice loc a oricărui fel de reţea fără să ai cunoştinţe ca programator, poate fi un studiu de caz. Înfiinţată în 2008, firma a înregistrat o creştere anuală de 100%, numai în 2014, reuşind să atragă aproape 200000 de noi clienţi.

Jumătate dintre clienţii care plătesc provin din SUA, ei reprezentând aproximativ 40% din totalul utilizatorilor. 5% din clintela cu regim gratuit provine din Regatul Unit şi tot acolo se regăsesc 6,5% din totalul clientelei cu plată.

Printre celelalte companii româneşti la început de drum se numără şi ThePoleSociety.com, care oferă aplicaţii pentru mobil vizând găsirea informaţiilor şi promovarea unor evenimente, iar, anul acesta, s-a lansat în Brazilia.

Lansată la începutul acestui an, Twotap.com, este o soluţie automată de căutare, care permite clienţilor să cumpere orice produs de la orice comerciant de pe orice mobil sau pagină web. În august, ea a primit $2,7 milioane din partea unor investitori cunoscuţi, precum Khossa Ventures şi Green Visor Capital.

Renderstreet.com şi Moqups.com fac şi ele progrese pe piaţa internaţională, dar a atras atenţia mai ales VisionBot, un aparat automat de montare-demontare a pieselor.

„S-ar putea prea bine ca firma londoneză Silicon Roundabout să deţină parea leului în materie de ateţie pe piaţa tech de capital, dar,cum ea devine tot mai saturată, alte locuri din Europa se înghesuie să ofere unmediu propice pe care nici măcar Silicon Roundabout nu e în stare să îl ofere, astfel încât s-ar putea ca, în curând, capitala tech să se mute mut mai la est decât estul Londrei, spune Cornianu.

„Pentru scena românească din domeniu, viitorul este cu certitudine luminos. Numărul celor implicaţi în domeniu creşte cu fiecare an tot mai mulţi copiiarătându-se interesaţi şi, desigur, înregistrăm noi succese. Cu cât avem mai multe, cu atât şasele noastre de a depăşi Londra, Berlinul şi, da, chiar şi Silicon Valley sunt mai mari”.

FORBES (SUA), 21 decembrie 2014

Articol de Alison Coleman

Traducerea: Alexandru Danga