Revoluția pe undele radio (VIII)

25 decembrie 1989, luni

 

de Ágota Szentannai
de Ágota Szentannai

În prima zi de Crăciun au continuat luptele cu teroriștii. Posturile de radio au transmis informații despre faptul că mulți dintre teroriști ar fi cetățeni străini, în special libieni, iranieni, palestinieni și nord-coreeni. Populația, ajutată de armată, a preluat treptat controlul în întreaga țară, mulți dintre teroriști predându-se. Spitalele făceau eforturi să facă față numărului mare de răniți, fiind ajutați cu transporturi de medicamente și sânge din străinătate. Refondarea pertidelor istorice este anunțat de reprezentanții acestora ca primul pas în organizarea următoarelor alegeri libere și democratice.

Vestea zilei a fost, totuși, asasinarea soților Ceaușescu, în urma unui proces de judecare scurt, care a fost anunțat de Radiodifuziunea Română și preluat de posturile din străinătate.

 

 

Radio Europa Liberă. Comentariu difuzat între orele 7:00 – 8:00.

„Redactor 1: Este important să precizăm pentru țară cât și pentru lumea întreagă că avem de-a face aici cu un tip de război nou, care este fals numit război civil, este pentru prima dată în istoria umanității, un război împotriva unei armate de teroriști. Până acum, am avut timp douăzeci de ani, în lumea întreagă , tgrupe de teroriști care nu depășeau mai mult de șase, acuma vedem ce se întâmplă cînd se înmulțește cu o mie acest număr!

Redactor 2: Da, există o forță specială în cadrul acestor unități destinată combaterii terorismului sub conducerea colonelului Vasile Aronescu. Se pare că aceștia sunt cei mai cumpliți teroriști posibili!”

Radio Budapesta. Emisiunea Cronica de prânz. Realizator Zsolt Szalai. Corespondență de la Timișoara, după ora 13.00. Corespondent: József Bartha Szabó

„- Cine sunt aceștia care trag?

Presupus terorist capturat de revolutionari
Presupus terorist capturat de revolutionari

-Păi sunt teroriștii, cine dracu ar putea fi, sau sunt polițai care au ceva în cârcă, vreo porcărie pe care au făcut-o și acum își apără pielea.

-Dar armata ese cu dv.?

-Armata este cu noi!

-Armata trage asupra acestor bandiți , asupra foștilor securiști… Ieri părea că totul se termină.

– Păi da, asta a fost cea mai bună tactică a lor, că au lăsat lumea să creadă că este calm și atunci noaptea la 2:00 sau după ora 10:00 au început să tragă și să facă tot felul de atrocități.”

Radio Budapesta. Emisiunea Cronica de prânz. Realizator Zsolt Szalai. Interviu telefonic realizat cu colonelul György Keleti, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ungar. Difuzat după ora 13:00.

„Bineînțeles, toată noaptea la Ministerul Apărării a fost o gardă de noapte. În noaptea asta a fost general maior József Biró, șeful grupului de operații militare al Armatei populare maghiare, care și-a patrecut Crăciunul cu colaboratorii săi în această clădire. Prima știre, pe care eu o consider foarte-foarte bună: a ajuns în Romînia primul nostru transport militar, care a dus 81 de tone de alimente și sînge, plasmă sanguină. (…) Cu câteva minute în urmă ministrul Apărării a vorbit cu atașatul militar și ama aflat că la București este calm, sunt controale severe, mercenarii Securității sunt arestați pe rând. Unitățile armatei nu se mai mișcă prin oraș, se pare că nici nu este nevoie. În ultimele ore s-au văzut cîteva desanturi aeriene; Acestea sunt trupe de desant aerian ale armatei, care au ocupat obiectvele importante pentru a preîntâmpina pătrunderea securiștilor.”

Radio Europa Liberă. Știre prezentată de Mircea Carp.

„Din București se anunță că serviciul religios care a avut loc astăzi la Mitropolie a fost întrerupt pentru o scurtă perioadă, cînd un individ înarmat cu o grenadă a fost recunoscut de mulțime ca fiind terorist, după care a fost arestat de reprezentanții Armatei. Incidentul, la care a asistat un reporter al Agenției Associated Press, s-a petrecut în fața Mitropoliei și anume, în momentul în care Patriarhul Teoctist se pregătea să se adreseze sutelor de credincioși strânși înăuntru și în afara Sfîntului lăcaș. O femeie, împreună cu alți paticipanți la slujbă, au început să strige că îl cunosc pe individ, el fiind un terorist. Imediat, doi soldați și un grup de civili care asigurau paza în fața Mitropoliei, s-au aruncat asupra lui, i-au deschis paltonul și au constatat că avea pe el o vestă antiglonț și că era înarmat cu o grenadă de mână. Individul, care nu a opus rezistență, a fost luat de militari înarmați cu arme automate. Asupra lui a fost găsit un act de identitate emanând de la fosta Securitate, precum și alte documente personale cu numele său.”

Radio Europa Liberă. Informații prezentate de Șerban Orăscu.

„Iată un alt ziarist vorbește despre Ajunul Crăciunului la Spitalul central din Timișoara. (…) Întregul perimetru al spitalului este apărat de soldați postați pe acoperiș, în curte și în interiorul spitalului. Teroriștii ceaușiști au atacat spitalul în mai multe rânduri – au afirmat ei. Unii vizitatori intră în spital cu crengi de brad în mână, căci acolo lumea dorește să serbeze Crăciunul… Crăciun într-un spital!”

BBC. Știre citită de un redactor neidentificat.

„Conform relatărilor, la Timișoara, unde a început Revoluția acum o săptămână, sute de membri ai Securității s-au predat! Armata română spune că printre cei care s-au predat deja, se numără și libieni și iranieni.”

Radio Europa Liberă. Știre citită în cursul serii de Șerban Orăscu.

Teroristi capturati la Televiziunea Romania (sursa: TVR)
Teroristi capturati la Televiziunea Romania (sursa: TVR)

„Un medic de la Spitalul de Urgență a anunțat că un terorist, despre care se crede că ar fi fost palestinian, a âncetat din viață astăzi dimineață, în urma rănilor de care suferea. Medicul a spus că atunci cînd a fost interogat, sub influența unor sedative, teroristul, care s-a exprimat în engleză, a spus că aparține unui grup format din 400 de membri care luptau împotriva armatei. El nu a putut spune ce s-a întâmplat cu restul grupului înainte de a înceta din viață în urma rănilor de la gât și de la cap. Medicul, care a vrut să rămână anonim, a mai declarat că de când au început ciocnirile doi arabi și doi asiatici, probabil nord-coreeni, au fost aduși șa spitalul unde lucrează el.”

Radio Europa Liberă. Mesajul lui Radu Câmpeanu, difuzat la ora 20:00.

”Doresc să informez opinia publică românească că la Paris, unde funcționează de peste doi ani <<Clubul Liberal Român>>, s-a creat Biroul Provizoriu al Partidului Național Liberal, cu membri din Franța, Germania și Elveția, Birou menit să ajute la reorganizarea în țară a acestui mare partid democrat care a ctitorit România modernă. Trebuie ca cei din țară, care s-au reunite pentru a reconstitui acest partid, să știe că foarte curând vom veni acolo ca să aducem contribuția noastră la desăvârșirea organizării și dezvoltării lui.”

Radio Europa Liberă. Corespondență de la Geneva transmisă de Vladimir Krasnoselski.

„Vom încheia cu o informație din țară, care tocmai a parvenit din Geneva: Partidul Social Democrat a fost reconstituit la București, sub președinția de onoare a lui Adrian Dumitriu, îm trecut secretarul general al Partidului Social Democrat independent. Ca președinte activ, Sergiu Cunescu! După cum se vede, pregătirea alegerilor libere anunțate pentru aprilie a și început!”

BBC. Buletin de știri.

Procesul cuplului Ceausescu
Procesul cuplului Ceausescu

„Radio București a anunțat că președintele Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu ar fi fost executați astăzi. Potrivit anunțului ei au fost judecați <<în cameră>> de către un tribunal militar special, au fost acuzați de genocid – omorârea a peste 60.000 de oameni – de subminare a puterii de stat, distrugerea averii naționale, subminarea economiei naționale și acapararea unei averi de peste 1.000.000 de dolari.

Așadar se relatează că președintele Ceaușescu și soția sa au fost executați, sentința a fost pronunțată astăzi și i s-a dat curs imediat.”