Aproape jumătate din preşedinţii de consilii judeţene au fost trimişi în judecată, în 2014

 În 2014, aproape jumătătate din preşedinţii de consilii judeţene au fost trimişi în judecată, arestaţi sau urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie. Printre infracţiunile pentru care aceştia sunt cercetaţi amintim abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită sau spălare de bani.
O atenţie deosebită din partea jurnaliştilor au avut dosarele în care au fost implicaţi şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi cel de la Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Potrivit DNA, Adrian Duicu şi-a folosit influenţa politică din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru numirea şefului de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea, într-o structură de conducere din Ministerul de Interne. Pe de altă parte, cele 3 dosare ale lui Nicuşor Constantinescu, dar şi faptul că acesta nu a revenit în ţară din Statele Unite ale Americii la data stabilită de magistraţi, ulterior fiind emis mandat de arestare, au făcut ca acesta să fie constant urmărit de mass-media.
Aristotel Câncescu de la Braşov se află în arest din octombrie, iar firmele care ar fi fost favorizate de atribuirea unor contracte din bani publici sunt deţinute de Gabriel Bâgiu şi de deputatul Ion Diniţă. Prejudiciul estimat în dosar este de peste 7,6 milioane de euro. Horea Uioreanu din Cluj a fost trimis în judecată în vară pentru luare de mită, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani. El se află în arest la domiciliu. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cozma, şi fiul acestuia, Vlad Cozma, au fost trimişi în judecată sub control judiciar în aprilie pentru luare de mită şi abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă. Şeful Consiliului de la Sibiu, Ion Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, luna aceasta, pentru conflict de interese. Preşedintele de la Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Cristinel Bâgiu de la Buzău a fost prins în flagrant primind mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte. Suspecţii resping acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 decembrie)