Moscova este gata să înceapă un dialog pe tema cooperării dintre UE şi Uniunea Economică Euroasiatică

Într-o sinteză a evenimentelor internaţionale ale anului 2014, la care Rusia s-a raportat, Ministerul rus al Apărărilor Externe a acuzat Occidentul de tendinţe de dominare şi de promovare în ultimul sfert de secol a unei politici prin care încearcă să-şi asigure interesele şi securitatea proprii, inclusiv prin extinderea NATO, ignorând interesele Rusiei şi ale altor ţări.
Potrivit documentului, momentul culminant al acestei politici a fost criza ucraineană, în care Statele Unite şi UE au susţinut pe faţă lovitura de stat de la Kiev, iar ulterior acţiunile „de reprimare militară şi asfixierea economică a regiunilor din sud-estul ţării”.
Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite că s-au aflat la originea agravării relaţiilor bilaterale şi a sancţiunilor împotriva Rusiei, menţionând însă şi continuarea contactelor în probleme precum Ucraina, Orientul Mijlociu, Siria şi Iranul. Condiţia stabilizării relaţiilor ruso-americane este ca Statele Unite să fie gata pentru un dialog bazat pe egalitate şi respectarea reciprocă a intereselor. Turbulenţe majore, se arată în document, au marcat şi relaţiile ruso-europene. Decizia Bruxelles-ului de a suspenda în mare parte cooperarea cu Rusia şi impunerea de sancţiuni, ca şi contrasancţiunile Rusiei, ceea ce a dus la reducerea schimburilor bilaterale şi creşterea disensiunilor în domeniile comerţului şi energiei. Cu toate acestea, Rusia consideră în continuare UE unul din partenerii săi cei mai importanţi din punct de vedere comercial şi economic şi o prioritate a politicii sale externe pe mulţi ani înainte. Ministerul rus de Externe subliniază că Moscova este gata să înceapă un dialog concret pe tema cooperării dintre UE şi Uniunea Economică Euroasiatică ce va fi lansată oficial la 1 ianuarie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie)