Un marinar român şi-a pierdut viaţa în Libia

Un marinar român şi unul grec şi-au pierdut viaţa în Libia, după ce o rachetă lansată de un avion de vânătoare neidentificat a explodat la bordul navei pe care se aflau, informează Ministerul de Externe de la Bucureşti. Atacul a avut loc în estul Libiei, o zonă controlată de rebelii islamişti.
Marinarul român se afla pe un petrolier care aştepta în Portul Derna din Libia, când, potrivit martorilor, a fost lovit de o rachetă lansată de pe un avion militar despre care încă nu se ştie cui îi aparţine. Portul Derna este controlat de islamişti, iar atacul poate fi rezultatul luptelor dintre facţiuni libiene. De la înlăturarea de la putere a colonelului Gaddafi, Libia este în război civil, foştii rebeli anti-Gaddafi luptându-se pentru putere. Libia este acum divizată de facto în regiuni controlate de diverse miliţii, iar în paralel există două parlamente şi două guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste numite Zorii Libiei şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul. Nava atacată transporta aproape 13 mii de tone de petrol şi avea 26 de marinari la bord, între care şi trei români.
Nava se îndreaptă acum spre portul Pireu, unde familia marinarului român va primi asistenţă consulară pentru repatrierea trupului neînsufleţit, mai transmite redactorul Radio România Actualităţi. Ministerele român şi elen de Externe au precizat că monitorizează ancheta în acest caz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie)