Cotațiile timbrelor românești în publicațiile internaționale de specialitate

Timbrele anului 2014Timbrul, ambasador global al valorilor românești, a fost și în 2014 un observator permanent al celor mai semnificative evenimente care au marcat istoria, cultura, religia sau viața sportivă a românilor. Romfilatelia a transpus toate aceste valoroase fapte și idei pe marca poștală, însemn de stat și simbol național, materializând de-a lungul întregului an proiecte de anvergură, de înaltă ținută, deosebite prin concepția grafică și artistică.

Mărcile poștale românești au primit numeroase aprecieri internaționale și în anul 2014, valoarea acestora fiind recunoscută atât de organisme acreditate în domeniu, cât și de reviste și publicații de specialitate. Printre acestea se numără și Catalogul Michel, unul dintre cele mai apreciate materiale tipărite, ce oferă o viziune detaliată a mărcilor poștale internaționale, a plicurilor de corespondență, precum și a celorlalte elemente ale emisiunilor filatelice în cauză.

Datorită deceniilor de experienţă şi revizuirii constante, Catalogul Michel este o publicație de specialitate care se distinge prin modul imparțial de colectare a datelor, acurateţea acestora, modul de sistematizare a informațiilor, precum și prin sistemul de cotare a timbrelor.

Seriile de ilustraţii detaliate ce se regăsesc în fiecare număr al Catalogului Michel garantează o utilizare uşoară şi un mod rapid de a găsi informaţiile dorite, fiecare nouă ediţie fiind complet revizuită, actualizată şi extinsă pentru a reflecta mereu situaţia la zi de pe piaţa filatelică.

Catalogul Michel a apărut în 1909, când dealerul de timbre Hugo Michel din Apolda, Thüringen, a publicat primul catalog de timbre, sub forma unei liste de prețuri, dând astfel naștere unei publicații ce are în prezent o vechime de peste un secol în domeniul filateliei.

În ceea ce priveşte includerea mărcilor poştale româneşti, acestea au făcut parte din Catalogul MICHEL de la bun început. Primul Catalog MICHEL, cel din 1909, include mărci poştale româneşti din perioada 1858-1908, cu numerele MICHEL de la 1 până la 223 (plus mărcile „taxă de plată“).

De-a lungul timpului, Catalogul Michel a publicat și promovat frecvent în paginile sale timbrele românești, care, nu de puține ori, au primit cotații bune din partea specialiștilor germani. Este cazul de altfel și al timbrelor românești apărute în anul 2014, dintre care menționăm:

Timbre1300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni – emisiune deosebit de apreciată de specialiștii din cadrul editurii Michel. Produsul special al emisiunii, setul filatelic omagial, a fost realizat în Premieră, conținând un timbru de argint aurit ce reproduce imaginea domnitorului Constantin Brâncoveanu și cinci medalii de argint aurit ce i lustrează portretele celor patru fii ai săi și pe cel al sfetnicului Ianache Văcărescu. Prezentat într-o casetă elegantă, timbrul de argint aurit a primit cotația de 500 € (preț de listă: 697,00 lei) din partea specialiștilor Catalogului Michel. De asemenea, blocul-coliță de 3 timbre nedantelate, cu care este echipat albumul filatelic al emisiunii, a fost cotat cu 160 € (preț de listă: 199,00 lei). Ambele cotații pot fi consultate în Catalogul Michel nr. 1/2015;

Ziua Culturii Naționale – Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” , al cărei album filatelic a primit cotația de 150 € , prețul de listă fiind de 199,00 lei;

Florile deșertului , albumul filatelic fiind cotat cu 160 €, iar prețul de listă fiind de 204,00 lei;

Rațe sălbatice , unde albumul filatelic a avut prețul de listă de 219,00 lei și a primit cotația de 175 € ;

Trăiește sănătos! Tradiții românești , albumul emisiunii fiind cotat cu 150 € (preț de listă: 187,00 lei);

Conferința Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare , al cărei album a primit cotația de 130 €, prețul de listă fiind de 161,00 lei;

Nava școală „Mircea”, 75 de ani , albumul emisiunii fiind cotat cu 140 € (preț de listă: 174,00 lei);

București, 555 de ani de existență , albumul filatelic având prețul de listă de 245,00 lei și fiind cotat cu 190 € ;

Descoperiți România, Oltenia , al cărei album filatelic a fost cotat cu 195 €, prețul de listă al acestuia fiind de 245,00 lei;

Fructele și fauna , albumul emisiunii primind cotația de 170 €, iar prețul de listă fiind de 215,00 lei;

Bucurându-se de aprecieri internaționale de-a lungul timpulului, marca poștală românească își va continua misiunea de valorizare a bogațiilor și frumuseților naționale, adoptând tematici îndrăgite și apreciate de colecționari, totodată conturând proiecte de suflet ce se vor adăuga în colecțiile filateliștilor.

Alături de recunoașterea internațională din 2014, anul care abia s-a încheiat a însemnat pentru Romfilatelia și împlinirea unui deceniu în slujba filateliei naționale, respectiv a 10 ani de când pasiunea și munca societății și a echipei sale s-au concretizat în proiecte filatelice speciale. În speranța că și următorii 10 ani vor fi la fel de captivanți, iar mărcile poștale și filatelia românească vor avea cât mai mulți prieteni și susținători, Romfilatelia dorește să mulțumească tuturor colaboratorilor, instituțiilor de stat și private, partenerilor externi, cu ajutorul cărora a conturat cu succes cel de-al 10-lea an de activitate.

Ana Maria Anton

Şef Birou Relaţii Publice

ROMFILATELIA