Euro continuă să se devalorizeze în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian

Moneda unică europeană, euro, s-a devalorizat astăzi în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian. Urmările acestei situaţii în România sunt cotaţii oficiale record pentru cele două monede: 4 lei şi 58 de bani francul elveţian şi 3 lei şi 99 de bani pentru un dolar.

Creşterea dolarului a fost semnificativă, de peste 12 bani, conform cursului anunţat de Banca Naţională a României. Mai precis, cursul în lei al monedei americane este de 3,9980, cu mai puţin de un sfert de ban sub pragul de 4 lei. Creşterea semnificativă a dolarului la Bucureşti se datorează întăriri monedei americane în raport cu euro. De altfel, şi leul românesc s-a întărit în raport cu euro, cotaţia oficială a monedei europene fiind de 4.49, cu un ban mai puţin decât ieri. Şi francul elveţian, moneda care dă cele mai multe bătăi de cap zilele acestea, a făcut un salt către un nou record istoric, fiind cotat astăzi la 4 lei şi 58 de bani – a anunţat BNR. Cursul este cu 7 bani mai mare decât cel de ieri. Devalorizarea monedei europene în raport cu celelalte valute importante se datorează, cel puţin parţial, efectului psihologic al anunţului făcut ieri de guvernatorul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, privind apropiata injectare în pieţe a peste o mie de miliarde de euro.

Situaţia creată de aprecierea francului elveţian şi opiniile experţilor pe această temă au fost discutate astăzi de preşedintele Klaus Iohannis şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cei doi au avut o întâlnire la Palatul Cotroceni pe teme de politică monetară.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie