Românii din Ucraina sunt gata să „rupă graniţa” în cazul unui război şi să vină în ţară

Negocierile de le Minsk au ţinut o Europă cu sufletul la gură. Românii din Ucraina spuneau, cu puţin timp înainte de acordul de la Minsk, că sunt gata să rupă graniţa în cazul unui război şi să vină în ţara noastră. Oamenii se plâng că sunt înrolaţi cu forţa şi obligaţi să lupte într-un război străin pentru ei. În schimbul de focuri din regiunea Cernăuţi au murit în ultimele zile 28 de oameni.
Constantin Iatcu, român din Ucraina: Suntem minţiţi. La fel, se ridică persoanele tinere de acasă; sunt morţi care sunt luaţi şi de când a început războiul nu se mai ştie de ei nimic. Rămân familiile singure. Ar fi 28 de morţi din zona Cernăuţilor.

Realizator: Români sau, în general, locuitori din Cernăuţi?

Constantin Iatcu: Majoritatea românilor sunt luaţi.

Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia” din Ucraina: Uneori sunt îndreptăţite presupunerile că separatiştii nu sunt controlaţi în totalitate de Kremlin, sunt şi nişte bande mai rebele şi este practic o chestiune de împărţire a intereselor şi a influenţei, inclusiv între forţele de securitate care ghidează şi cei scăpaţi de sub control. Este foarte puţin probabil, toată lumea aşteaptă pacea.

Reporter: Românii din Ucraina sunt obligaţi să lupte într-un război care nu este al lor. Oamenii sunt speriaţi şi cer ajutorul autorităţilor de la Bucureşti.

Vitalie Onofrei, român din Ucraina: Suntem din Ţinutul Herţa, trăin la graniţa cu România şi cerem un pic de sprijin, că nu avem. Ne ridică pe toţi! Românii care au bani şi care au stare nu-i mai ia, doar care sunt /obişnuiţi/. O să rupem într-o zi graniţa şi o să mergem în România. Ambasada este coruptă, nu are rost să discutăm! La Amabasadă au venit nişte persoane din Oltenia şi trebuie să le dai şpagă ca să-ţi dea viză pentru România.

B1TV – 12 februarie