Comisie specială constituită la Parlamentul European

Scandalurile şi revelaţiile privind evaziunea fiscală şi practicile fiscale contrare dreptului european s-au înmulţit în ultimele zile. La Strasbourg, Parlamentul European a constituit o comisie specială pornind de la scandalul LuxLeaks, iar la Paris au fost făcute noi dezvăluiri cu privire la scandalul de evaziune fiscală swissleaks, legat de banca britanică HSBC.

Parlamentul European a constituit la Strasboug o comisie specială însărcinată să scoată la lumină practicile îndoielnice în domeniul fiscal, ale unor state membre ale UE. Printre aceste practici, aşa-numitul sistem de tax ruling, care permite unor multinaţionale, de exemplu, să-şi diminueze mult impozitul pe beneficii, plătind numai ce a fost negociat în prealabil cu guvernul unui anumit stat, fapt care privează alte state de surse de venit considerabile. Sistemul tax ruling, revelat de scandalul LuxLeaks, a fost pus la punct în Luxembourg, în perioada în care era prim-ministru actualul al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Comisia specială a Parlamentului European a fost creată ca urmare a unei iniţiative a eurodeputaţilor ecologişti. Aceştia din urmă ar fi dorit o adevărată comisie de anchetă, o misiune mai largă şi cu un acces mai uşor la documente la nivel de state membre ale Uniunii. Belgianul Philippe Lamberts este copreşedintele Grupului parlamentar ecologist.
Philippe Lamberts: Statele, Comisia Europeană, întreprinderile de la care am putea cere documente, vor putea mult mai uşor să ne refuze, decât în cazul unei comisii cu alt statut, acela de comisie de anchetă. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comis un abuz în drept, hotărând de unul singur să nu supună la vot propunerea pentru o comisie de anchetă. Dacă ar fi existat însă o dorinţă reală din partea preşedinţilor grupurilor parlamentare să creeze o comisie de anchetă, ei ar fi avut toate mijloacele la îndemână. Ei nu vor însă să pună în dificultate miniştri de finanţe, prim-miniştri sau foşti prim-miniştri şi miniştri de finanţe din partidele lor respective. Există o presiune politică pentru a se realiza o adevărată justiţie fiscală, dar partidele majoritare în Europa, la Parlamentul European, în statele membre, refuză să dea curs exigenei de justiţie fiscală, care este până la urmă o exigenţă democratică.

Pe Jean-Claude Juncker l-a atacat astăzi cu duritate şi Hervé Falciani, francezul care de mai bine de şapte ani a informat cu documente despre practicile de spălare de bani, dar şi de înnegrire de bani ale filialei elveţiene ale băncii britanice HSBC, a doua bancă la nivel mondial.
Hervé Falciani: Cei care au conturi acolo nu se tem de impozite. Ei se tem să nu fie controlaţi. Controlul nu poate fi făcut decât conform unor reguli şi aceste reguli sunt împotriva noastră, a oamenilor de rând. Cine face aceste reguli în Europa? Un pirat. Piratul şef, Jean-Claude Juncker. Acst tip ne-a piratat economiile.

Hervé Falciani a spus că sistemul practicat de Banca HSBC există în continuare în ciuda măsurilor de transparenţă promise la nivel internaţional. La el participă numeroase bănci. Hervé Falciani a cerut ministrului francez de finanţe, Michel Sapin, să dialogheze cu experţii societăţii civile, acuzând pe de altă parte un fost ministru francez că a vrut să se debaraseze de probe prezentate de un procuror anticorupţie. Este vorba despre Michele Alliot-Marie, ministrul al justiţiei între 2009 şi 2010, în timpul fostului preşedinte Nicholas Sarkozy.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie