Globulețe cu dulceață

DSCI2175

Fursecurile mele preferate din copilărie, atât de simplu și rapid de făcut și mai ales, atât de gustoase! Pentru o tavă de 30 de globulețe avem nevoie de:

100 grame unt

60 grame zahăr

2 gălbenușuri

1 cană de făină

Praf de copt (mai puțin de jumătate dintr-un plic)

Gem de caise

Se freacă untul cu zahărul și gălbenușurile. Se adaugă făina și praful de copt. Se frământă aluatul și se adună în formă de minge. Se lasă la frigider pentru cel puțin jumătate de oră, ca să se răcească și să se întărească.

Se formează “globulețe” mici din aluat – cam jumătate dintr-o minge de ping pong – care se tăvălesc prin zahăr tos și apoi se pun într-o tavă bine unsă cu unt și făină sau și mai bine, adică mai comod, tapetată cu foaie de copt. Datorită prafului de copt, globulețele vor crește, așa că este bine să le așezam la distanță unele de celelalte.

Se dau la cuptorul bine încălzit, la foc mic – și aici, atenție mare, avem nevoie de un… degetar! De ce? Pentru că la aproximativ 5 minute după ce le-am dat la cuptor, când s-au înmuiat puțin, scoatem tava afară și facem gropițe mici în fiecare globulet, cu degetarul (pentru că aluatul frige și degetarul, fiind de metal, este cea mai bună variantă!) Gropițele sunt… spațiul pentru dulceață:-) Se mai lasă la cuptor 10-15 minute (aici depinde de la cuptor la cuptor) până când s-au rumenit puțin.

Se scoate tava afară, la răcit și apoi se pune gem de caise în gropițele făcute cu degetarul. Asta e tot!

Poftă bună!

Daniela Sîrbu