ICR Chişinău organizează două evenimente dedicate memoriei lui Grigore Vieru

Afis concert Vieru1. Concertul omagial Steaua de vineri in memoriam – Grigore Vieru la 80 de ani

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova şi Centrul Cultural Ştiinţific „Grigore Vieru” organizează concertul omagial „Steaua de vineri” in memoriam – Grigore Vieru la 80 de ani.   Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 februarie, ora 18.00 la Palatul naţional din Chişinău.

Poetul Grigore Vieru, de la a cărui moarte tragică s-au scurs 6 ani deja, a fost şi rămâne una dintre cele mai iubite şi apreciate personalităţi culturale ale întregului spaţiu românesc. Numele lui a fost strâns legat de lupta pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţie sovietică, pentru limba română şi grafia latină.

În cadrul concertului vor evolua mai mulţi artişti celebri de pe ambele maluri ale Prutului, printre care se numără: Nicolae Botgros, Natalia Barbu, Gabriel Dorobanţu, Vasile Iovu, Iurie Sadovnic, Anişoara Puică, Michael Kleitman, George Ciolpan, Cristofor Aldea-Teodorovici etc.

2. Conferința științifică „Izvorul și clipa – Omagiul lui Grigore Vieru, 80 de ani” la Academia de Științe a Moldovei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM organizează, în data de 17 februarie 2015, o conferință științifică dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru. În cadrul acestei manifestări, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău urmează să prezinte prelegerea publică cu titlul „Influențe blagiene și eseniene în lirica de tinerețe a lui Grigore Vieru”.

În deschiderea evenimentului urmează să prezinte un cuvânt de salut dl. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei și acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.

În cadrul conferinţei vor susține prelegeri publice dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru:

  1. Acad. Mihai Cimpoi
  2. Vasile Bahnaru – directorul Institutului de Filologie al AȘM
  3. Ion Ciocanu – cercetător științific la Institutul de Filologie al AȘM

Evenimentul va avea loc va avea loc marți,

17 februarie 2015, ora 1400

Academia de Ştiinţe a Moldovei, Sala Mică a AȘM

(bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1)