Revista presei internaţionale – 14 februarie 2015

După maratonul diplomatic de peste 15 ore care a avut loc la Minsk, există incertitudini că acordul la care au ajuns părţile va fi respectat. Agenţia de presă „Unian” îl citează pe Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, care susţine că nu există nicio garanţie că prevederile acordurilor de la Minsk vor fi implementate. „Mi-aş dori ca nimeni să nu îşi facă iluzii iar eu să nu dau impresia unui om naiv. Mai avem mult până la pace. Nu există convingerea fermă că măsurile de pace semnate la Minsk vor fi pe deplin respectate”. De cealaltă parte, Rusia se declară garant al acordurilor de la Minsk, dar nu şi parte a conflictului ucrainean. Potrivit „Rosbalt”, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat că ţara sa nu este parte care întreprinde un complex de măsuri pentru soluţionare. „Rusia este ţara care a chemat părţile implicate în conflict să semneze un set de măsuri pentru aplicarea acordurilor de la Minsk dar Rusia nu este parte care aplică acest complex de măsuri”, spune Dmitri Peskov. Semnale negative şi din partea separatiştilor din estul Ucrainei, unde fostul comandant suprem al forţelor rebele din autoproclamata republică populară Doneţk, Igor Strelkin, a afirmat că „Acest armistiţiu va muri înainte de a se naşte, cu o probabilitate de 90%”, după cum mai notează „Rosbalt”.

Pe teren, confruntările continuă în estul Ucrainei. Cel puţin opt militari ucraineni au murit şi alţi 34 au fost răniţi, în ultimele 24 de ore, în luptele din estul ţării, scrie „Unian”, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forţelor Armate. Iar „Podrobnosti” notează că două persoane au murit într-un atac cu obuze lansat asupra unei cafenele din oraşul Şciastia din estul Ucrainei. „Korrespondent” preia o declaraţie a ministrului adjunct al apărării de la Kiev, Petro Mehed, care susţine că rebelii din estul Ucrainei au primit sarcina de a prelua controlul asupra oraşelor Debalţeve şi Mariupol până la 15 februarie, când părţile ar trebui să înceteze focul.
Fără să caute răspunsuri clare în privinţa rezultatelor întâlnirii de la Minsk, spaniolii de la „El Mundo” remarcă maratonul diplomatic al cancelarului german Angela Merkel. „Mai bine de 16 ore a petrecut Merkel în noaptea de miercuri spre joi, negociind cu ruşii şi ucrainenii, o activitate diplomatică extrem de delicată căreia germanca în vârstă de 61 de ani i-a făcut faţă pe deplin. Însă această reuniune era una dintre alte multele pe care cancelarul german le-a avut în ultima săptămână, perioadă de timp în care a parcurs 23.000 de km şi s-a întâlnit cu aproape 40 de lideri mondiali”.

Pe lângă criza ucraineană, o altă problemă de securitate cu implicaţii la nivel global este reprezentată de combaterea grupării Statul Islamic. Aceasta este probabil şi principala provocare cu care se va confrunta noul şef al Pentagonului, Ashton Carter, validat în Senatul american cu o vastă majoritate. Coincidenţă sau nu, votul de încredere primit în Senat coincide cu atacarea unei baze americane din vestul Irakului de către militanţii grupării Statul Islamic. „New York Times” scrie că „tranziţia de la Pentagon are loc în contextul în care Congresul ia în calcul numeroase probleme presante de securitate, inclusiv o solicitare a preşedintelui Obama care ar autoriza formal acţiunea militară împotriva ISIS”. Iar „Wall Street Journal” notează că „Domnul Carter se va confrunta cu o serie de provocări, în special decizia dacă va promova un rol militar mai riscant al SUA în Orientul Mijlociu pentru a combate Statul Islamic”. În contextul constrângerilor bugetare, „Domnul Carter va fi parte a discuţiilor la nivel înalt referitoare la o posibilă furnizare de arme Ucrainei şi la ambiţiile nucleare ale Iranului”.
Dar lupta împotriva ISIS nu este singura problemă a preşedintelui Obama. Pe plan intern, acesta încearcă să promoveze legile sănătăţii, cunoscute sub denumirea de „ObamaCare”. În acest scop, liderul de la Casa Albă apare într-un clip video pentru a le aminti americanilor că înscrierile în programul ObamaCare pentru acest an expiră mâine. „ABC7 News” notează în ediţia online că Obama nu consideră că ar fi sub nivelul lui să se strâmbe în oglindă, să caute unghiul perfect pentru selfie sau să pozeze cu ochelari de soare.

Florin Matei –  Agenţia de Presă RADOR