Lentilele de contact telescopice, un nou dispozitiv revoluţionar

Clipiţi cu ochiul drept pentru a micşora distanţa focală. Clipiţi cu ochiul stâng pentru a mări distanţa focală. Acestea sunt instrucţiunile care însoţesc un nou sistem de îmbunătăţire a vederii, care ar putea da rezultate pentru anumite afecţiuni oftalmologice şi care este deja considerat un instrument futurist de potenţare a vederii umane.

Foto: EPFL
Foto: EPFL

Noul prototip, prezentat în acest week-end la o reuniune anuală a portalurilor ştiinţifice de ştiri AAAS, are la bază arhicunoscutele lentile de contact. Acestea au încorporat însă un model miniatural de telescop din aluminiu interconectat cu o pereche de ochelari. Acest ansamblu inovativ permite oscilarea distanţei focale asemenea unui obiectiv foto care măreşte şi apropie un obiect. Telescoapele miniaturale au fost proiectate iniţial cu finanţare din partea unei agenţii de cercetare din domeniul apărării pentru echiparea dronelor cu camere video foarte subţiri.
Acum, ele au fost regândite ca instrument medical ce poate fi util persoanelor cu degenerescenţă maculară, afecţiune care apare la persoanele vârstnice şi care determină pierderea receptorilor de lumină de pe suprafaţa internă a ochiului, producând un efect de înceţoşare a centrului câmpului vizual. O micşorare a distanţei focale ar permite acelor zone încă sănătoase ale retinei să ajute la recunoaşterea mai bună a unor detalii, cum ar fi chipurile umane.
Inginerul optician Eric Tremblay de la Institutul Federal Eleveţian de Tehnologie din Lausanne a prezentat un nou accesoriu care poate face banalele lentilele de contact mai atractive pentru omul de rând: conectarea lor la o pereche de ochelari care poate controla distanţa focală prin receptarea de semnale de la zonele de reflexie din lentile.
Atunci când purtătorul dispozitivului acoperă una dintre aceste zone de reflexie clipind, ochelarii îşi schimbă polarizarea. Două tipuri de lumină polarizată trec prin lentilele de contact, activând fie vederea normală, fie vederea potenţată. Cea mai mare provocare pentru proiectanţi este acum crearea unei respirabilităţi optime pentru purtarea acestui dispozitiv pe termen lung.

www.sciencemag.org
Traducerea: Bianca Ioniţă