Senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea Codului electoral vor analiza propunerile primite de la instituţiile abilitate

Comisia parlamentară pentru Codul electoral se va reuni, astăzi, pentru a adopta o serie de principii de revizuire a legii partidelor politice şi a legii de finanţare a partidelor.

Senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea Codului electoral au avut de analizat până astăzi toate propunerile care au venit de la organizaţiile nonguvernamentale, de la Autoritatea Electorală Permanentă şi de la ministere, privind revizuirea Legii finanţării partidelor şi a Legii partidelor politice. Ei au programată mâine după-amiază o reuniune pentru a vota principiile generale de revizuire ale acestor legi. Până acum au fost înfiinţate trei subcomisii care să lucreze separat, una la legea partidelor şi la legea finanţării partidelor, a doua, la legea alegerilor locale şi a treia, la legea alegerilor parlamentare. Săptămâna trecută, parlamentarii comisiei au stabilit o parte din principiile pentru legea alegerilor parlamentare şi anume, alegerea unui număr fix de senatori şi deputaţi, mai mic faţă de cel actual, prag electoral de 5%, iar sistemul electoral va fi acelaşi la ambele camere. Despre sistemul de vot alternativ pentru românii din afara graniţelor ţării, membrii comisiei au stabilit, în unanimitate, să se elaboreze un proiect de lege separat, care să se refere la toate tipurile de alegeri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie