Comunicat de presă al Ambasadei Italiei la Bucureşti

Ambasada Italiei la Bucureşti îşi exprimă bucuria privind vizita Preşedintelui României, E.S. domnul Klaus Iohannis la Centrul de Fizică Nucleară de la Măgurele şi, în special, pentru proiectul important ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Phisics) în care Italia are un rol fundamental.

În lunile trecute s-a încheiat concursul pentru realizarea, în cadrul proiectului, a sistemului GSB (Gamma Beam System), câştigat de un consorţiu european condus de Institutul italian de Fizică Nucleară (INFN). Din consorţiul desemnat pentru realizarea sistemului GSB, în afară de INFN mai fac parte şi alte instituţii de cercetare şi întreprinderi europene de prestigiu.

Datorită acestui proiect, Măgurele va deveni un centru valoros de cercetare ştiinţifică pentru fizica nucleară care va permite noi schimburi de cunoştinţe şi transferuri de tehnologie creând, în acelaşi timp, un cluster de întreprinderi specializate în high-tech care va atrage un număr considerabil de cercetători şi oameni de ştiinţă din mai multe ţări.

Anul trecut în noiembrie, în cadrul Preşedinţiei italiene la Consiliul Uniunii Europene, Ambasadorul Italiei, domnul Diego Brasioli a promovat, împreună cu Reprezentanţa Comisiei europene din România, vizita Ambasadorilor statelor UE la proiectul ELI-NP finanţat din fonduri europene, cu sprijinul şi participarea Ministrului delegat pentru Cercetare Ştiinţifică şi Ministrului Fondurilor Europene.