Prokopis Pavlopoulos a fost ales noul preşedinte al Greciei

Alegerea din primul tur a conservatorului Prokopis Pavlopoulos, deputat şi fost ministru în funcţia de preşedinte al Greciei, pune capăt unui proces electoral început în decembrie. Atunci, parlamentul elen a eşuat în trei rânduri în alegerea şefului statului, ceea ce a condus la organizarea de alegeri legislative, câştigate de formaţiunea stângii radicale, Syriza. Corespondentul nostru la Atena, Monica Chihaia.

Reporter: Prokopis Pavlopoulos este numele noului preşedinte al republicii elene, ales în această seară în plenul legislativului de la Atena. În favoarea sa au fost exprimate prin apel nominal 233 de voturi, au fost consemnate alte 62 împotrivă şi cinci absenţe. Prokopis Pavlopoulos a fost nominalizat ieri de premierul Alexis Tsipras pentru a ocupa funcţia de şef al statului şi a primit imediat sprijinul grecilor independenţi, cu care stânga radicală formează coaliţia guvernamentală. Fireşte, Noua Democraţie, formaţiunea politică din rândul căreia provine, anunţase, de asemenea, că va sprijini unica, de altfel, candidatură la funcţia de preşedinte al republicii. Prin urmare, votul din această seară a fost doar o formalitate. Propunerea la funcţia de preşedinte al republicii a unui reprezentant al opoziţiei nu a constituit o surpriză, odată pentru că Alexis Tsipras a anunţat încă de la preluarea mandatului că doreşte să menţină echilibrul în viaţa politică a ţării şi funcţionarea pe principii democratice a statului şi, apoi, pentru că lecţiile trecutului încă apropiat nu au fost uitate. Cu numai două luni în urmă, efortul guvernului a eşuat dramatic conducând la alegeri parlamentare anticipate. Ocuparea funcţiei de şef al statului elen rămăsese una dintre restanţele prioritare. Mandatul preşedintelui în exerciţiu expirând pe data de 12 martie. În cadrul întâlnirii de astăzi, la amiază, cu preşedintele Karolos Papoulias, premierul Alexis Tsipras a subliniat că momentul alegerii noului şef al statului este, o dată în plus, un act de responsabilitate.

Alexis Tsipras: Consultările sunt în desfăşurare, sunt esenţiale şi dure, nu s-a întâmplat însă nimic surprinzător. Ne-am aşteptat la toate şi la poziţia severă şi la dificultăţile pe care le întâmpinăm, dar nu avem în faţa noastră un front care să ne izoleze. Ne aflăm într-un moment de cotitură a negocierilor critic şi sensibil, facem propuneri şi sperăm să depăşim impasul, ceea ce ne va oferi posibilitatea de a merge mai departe.

Reporter: La rândul său, preşedintele Karolos Papoulias a evidenţiat că este un moment care găseşte Europa la o răscruce istorică.

Karolos Papoulias: Europa trăieşte, aş spune, o perioadă istorică, aşteptările poporului nostru sunt în acest sens mari, sper să meargă înainte, să trăiască zile mai bune.

Reporter: Este, de altfel, mesajul pe care preşedintele Papoulias l-a transmis succesorului său şi întregii conduceri politice a Greciei, în aceste zile hotărâtoare pentru destinul său european.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie