Preşedintele Camerei Deputaţilor face un nou apel la parlamentari să fie responsabili şi să nu mai păteze imaginea Legislativului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, face un nou apel la parlamentari să fie responsabili şi să nu mai păteze imaginea Legislativului. Aflat în vizită în Israel, el i-a spus corespondentului nostru Dragoş Ciocîrlan, că aleşii care au probleme cu justiţia ar trebui să urmeze exemplul politicienilor din alte state civilizate şi să demisioneze pentru a nu dăuna instituţiei publice din care fac parte.

Valeriu Zgonea: Este un drept constituţional al unui parlamentar pe care îl are, dar în momentul în care se află în arest preventiv, decizia este a instanţei, nu mai este a Parlamentului. Într-o ţară cu profunde valori democratice, care să fie respectabilă, un parlamentar asupra căruia apar astfel de acuze nu aşteaptă să fie protejat de o imunitate pe care o are numai pentru declaraţii şi pentru vot, ci-şi dă demisia pentru că afectează instituţia. Ar trebui să învăţăm şi noi din experienţa altor state, în care politicienii demisionează, se duc în faţa instanţei şi îşi apără onoarea. Trebuie să acceptăm şi noi că în secolul XXI, după 25 de ani de la Revoluţie, trebuie să ne schimbăm. Altfel, percepţia publică va fi că oamenii vin după ce fac bani în Parlament, să fie protejaţi de o anumită imunitate. Noi nu vrem ca Parlamentul unui stat european să fie scut sau să fie un blocaj în actul de justiţie. Un proces trebuie să fie desfăşurat acolo unde scrie legea, adică într-un tribunal şi nu într-o sală de plen a unui Parlament naţional european.

Vă reamintim că plenul Camerei Deputaţilor va dezbate, mâine, două noi cereri de urmărire penală şi arestare preventivă pentru deputata Elena Udrea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie