Camera Deputaţilor va supune votului cererile DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a parlamentarei Elena Udrea

Camera Deputaţilor va supune votului, astăzi, cererile DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale şi a arestării preventive a parlamentarei Elena Udrea. Aceasta este acuzată de noi fapte de corupţie în aşa-numitul dosar „Gala Bute”.
Cererile formulate de DNA au fost aprobate miercuri de Comisia Juridică a Camerei, dar decizia finală îi revine însă plenului. Sâmbătă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea Elenei Udrea de a-şi susţine cauza în faţa colegilor deputaţi. La ieşirea din sala de judecată ea a declarat că situaţia este excepţională în continuare, având în vedere că este vorba despre a şaptea cerere formulată în două săptămâni de către procurorii DNA împotriva ei. Fostul ministru se află în arest la domiciuliu de săptămâna trecută, după ce Instanţa Supremă a înlocuit arestul preventiv cu această măsură într-un alt dosar cel al licenţelor „Microsoft”, în care Elena Udrea este de asemenea acuzată de fapte de corupţie. Referindu-se la situaţia Elenei Udrea, preşedintele Camerei Deputatlor, Valeriu Zgonea, susţine că este un drept constituţional al acesteia de a-şi susţine cauza în faţa deputaţilor. El a declarat că, pe de altă parte, parlamentarii aflaţi în situaţii de acest gen ar trebui să demisioneze.
Valeriu Zgonea: „Este un drept constituţional al unui parlamentar pe care îl are, dar, în momentul în care se află în arest preventiv, decizia este a instanţei, a judecătorului de libertăţi şi drepturi, nu mai este a parlamentului. Noi suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta ar trebui să învăţăm şi noi. Într-o ţară democratică, cu profunde valori democratice, care vrea să fie respectabilă şi respectată, un parlamentar asupra căruia apar astfel de acuze nu aşteaptă să fie protejat de o imunitate pe care o are numai pentru declaraţii şi pentru vot, ci îşi dă demisia pentru că afectează instituţia mai mult decât persoana”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)