10 mari bănci sunt anchetate pentru manipularea cotaţiilor metalelor preţioase

Departamentul american al Justiţiei şi Comisia pentru Tranzacţionarea Contractelor Futures pentru Mărfuri anchetează cel puţin 10 mari bănci pentru manipularea pieţelor de metale preţioase, potrivit unui articol din Wall Street Journal citat de agenţia Reuters.
Procurorii americani monitorizează atent procesele de stabilire a cotaţiilor pentru aur, argint, platină şi paladiu care au loc la Londra, în timp ce comisia mai sus menţionată a deschis o anchetă civilă în acest caz, potrivit publicaţiei financiare.
Băncile aflate sub investigaţie sunt HSBC, Bank of Nova Scotia, Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co, Société Générale, Standard Bank Group Ltd şi UBS AG. Agenţia Reuters nu a putut contacta deocamdată băncile şi instituţiile în cauză pentru declaraţii, aflate în afara orelor de program din Statele Unite.
Reprezentanţii HSBC au declarat însă că filiala din America a băncii a primit în luna ianuarie o citaţie privind punerea la dispoziţie de documente privind operaţiunile cu metale preţioase.
HSBC este, de altfel, una dintre băncile care anul trecut au fost implicate în mai multe procese din SUA privind acuzaţii de manipulare a preţului aurului, argintului, platinei şi paladiului în cadrul cotaţiilor zilnice pentru aceste metale.

(Reuters)