UPDATE: Iranul a anunţat că negocierile de la Geneva vor fi reluate săptămâna viitoare

Iranul şi marile puteri au decis să se întâlnească din nou lunea viitoare în Elveţia pentru a continua negocierile asupra programului nuclear iranian. Ieri şi astăzi a discutat direct, la Geneva, miniştrii de externe iranian şi american, însă în ciuda unor progrese, perspectiva unui acord rămâne încă îndepărtată. Luminiţa Apostol.

Reporter: La capătul a două zile de discuţii încheiate în această după amiază la Geneva, Iranul şi Statele Unite au declarat că au fost negocieri serioase şi constructive, dar că mai rămân încă multe lucruri de lămurit, în perspectiva unui acord pentru realizarea căruia data-limită stabilită de comun acord este 31 martie. Negocierile au început încă de vineri, la nivel de directori politici, însă ieri şi astăzi au discutat direct ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif şi secretarul de stat american, John Kerry. Nu se cunosc prea multe detalii din negocieri, dar Agenţia Reuters îl citează pe un înalt responsabil american, care sub acoperirea anonimatului, a spus că au fost făcute unele progrese, inclusiv pe anumite chestiuni dificile, însă mai rămân încă multe lucruri de pus la punct. Într-o notă asemănătoare au fost şi declaraţiile ministrului iranian de externe ,Mohammad Javad Zarif. Mass-media de la Teheran îl citează după ce a spus că „discuţiile cu cele şase mari puteri şi în special cu omologul său american au fost serioase, utile şi constructive şi au permis o serie de progrese, dar mai este o cale lungă”, a spus ministrul iranian „până la găsirea unui acord”. Iranul şi cele şase mari puteri: SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China încearcă să ajungă la un acord care să permită Iranului să aibă un program nuclear civil, dar să-l împiedice să fabrice arme nucleare, aşa cum îl suspectează comunitatea internaţională că ar intenţiona. În luna noiembrie anul trecut înţelegerea a fost pentru extinderea negocierilor şi găsirea unui acord politic până la 31 martie, urmând ca detaliile tehnice să fie puse la punct înainte de 1 iulie. Acum Iranul ar dori un singur acord ce ar urma să cuprindă şi latura politică, şi detaliile tehnice. Unul dintre punctele cheie în discuţie este cantitatea de uraniu îmbogăţit la care va avea dreptul Iranul, ca şi numărul şi tipul de centrifuge pe care Teheranul le va putea deţine. Agentia France Presse scrie că discuţiile sunt complicate de partizanii liniei dure în negocieri, atât la Teheran, cât şi la Washington, dar şi de presiunile Israelului care se opune acordului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 februarie

*

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif, a anunţat că negocierile privind programul nuclear iranian vor fi reluate la Geneva săptămâna viitoare, după ce în cadrul ultimei runde de negocieri „au fost înregistrate progrese în unele aspecte”. Oficialii americani au menţionat, de asemenea, progrese în urma discuţiilor purtate între domnul Zarif şi secretarul de stat american, John Kerry, însă ambele părţi au comunicat că mai sunt încă multe lucruri de făcut. Iranul şi alţi şase lideri mondiali încearcă să ajungă la un acord cadru în luna martie, urmând ca acesta să fie finalizat până la data de 30 iunie.

www.bbc.co.uk – 23 februarie