Distrugerea grădinilor-monument istoric «micul Versailles»

Referitor la începerea lucrărilor de construcție de pe Șoseaua Kiseleff nr. 45, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, își exprimă public următorul punct de vedere:

 ”Am luat act cu indignare de acțiunea de distrugere a grădinilor-monument istoric «micul Versailles», de pe Șoseaua Kiseleff nr. 45. Acest perimetru, parte a moștenirii urbanistice frumoase și valoroase a Bucureștiului, este, astăzi, distrus cu buldozerul pentru a face loc unui ansamblu de blocuri, acțiune întreprinsă cu complicitatea Primăriei Generale a Municipiului București și a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

 Ca primar al Sectorului 1 am refuzat să eliberez avizul obligatoriu pentru începerea construcției. M-am opus și mă opun înlocuirii grădinilor de pe Șoseaua Kiseleff cu blocuri nu doar din convingerea că patrimoniul urbanistic al oraşului trebuie apărat cu orice preț, ci și pentru că, prin aprobarea acestui proiect, CGMB a încălcat flagrant legea. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), adoptat în luna septembrie 2014 de consilierii generali, ignoră faptul că parcela de pe Șoseaua Kiseleff se află în zona de protecție a monumentelor istorice și reprezintă spațiu verde amenajat, Ordonanța de Urgență nr. 114/2007 interzicând demolarea acestora sau construirea pe acestea. Pe aceste considerente, în luna decembrie 2014, am atacat în instanță Planul Urbanistic de Detaliu adoptat de CGMB și le-am cerut public consilierilor generali să anuleze acest act ilegal. Din păcate, solicitarea mea a rămas fără răspuns, iar planul de distrugere a «micului Versailles» continuă nestingherit.

 În aceste condiții, ca primar al Sectorului 1, consider că este de datoria mea să găsesc orice soluție legală pentru oprirea acestui proiect imobiliar care distruge o parte a patrimoniului cultural bucureștean. Ne vom bate în instanță pentru anularea PUD și studiem inclusiv posibilitatea întocmirii de plângeri penale celor care demolează «micul Versailles». Ne vom alătura oricărei acțiuni și vom sprijini orice demers al societății civile preocupate de apărarea patrimoniului urbanistic bucureștean, menite să salveze grădinile din Șoseaua Kiseleff nr. 45”.

 ANDREI CHILIMAN,

Primarul Sectorului 1