Două zile de dezbateri pentru a pune bazele unui plan regional „Europa Centrală şi de Est”

Reprezentanţii celor 6 ţări din Europa Centrală şi de Est membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – OIF (Albania, Armenia, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România) și partenerii instituționali francofoni s-au întâlnit joi şi vineri (19 şi 20 februarie 2015) în cadrul unui seminar organizat de Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est cu sediul la Bucureşti.

A fost vorba de primul seminar regional preconizat de OIF în vederea implementării programului de activităţi pentru 2015-2018. Prin aceste evenimente, OIF îşi propune să aibă o acţiune mai concretă şi mai bine ancorată în priorităţile regionale ale acestor state membre. În continuarea seminarului de la Bucureşti, pentru Europa Centrală şi de Est, sunt în pregătire șase  alte întâlniri similare pentru celelalte regiuni francofone.

Ţările membre din Europa Centrală şi de Est pot beneficia de 14 programe ale OIF. La finalul celor două zile de lucru, participanţii au decis ca planul regional pentru Europa Centrală şi de Est să pună accentul pe o mai mare utilizare a limbii franceze de către funcţionari şi diplomaţi, precum şi pe consolidarea reţelelor pentru învăţarea limbii franceze în şcoli datorită sprijinului OIF, prin implicarea CREFECO. Astfel, la iniţiativa Ministerului Educaţiei din România, capitala europeană a tineretului 2015 (oraşul Cluj-Napoca) va găzdui între 7 şi 10 mai 2015 Olimpiadele internaţionale de limba franceză. Această manifestare se va adresa elevilor de liceu cu vârste între 16 şi 19 ani din cele 6 ţări.

În cadrul planului regional, reprezentanţii celor 6 ţări membre, reuniți în Rețeaua Corespondentilor naționali pentru Francofonie în Europa Centrală și de est (RESIFECO), au decis, de asemenea, să favorizeze proiectele dedicate tinerilor, dezvoltării durabile, valorificării schimburilor interculturale, dialogului între culturi şi egalităţii de gen. La propunerea Ministerului Afacerilor Externe din Armenia, în mai 2015 va avea loc la Erevan un seminar regional pe tema contribuţiei societăţii civile din ţările din Europa Centrală şi de Est la egalitatea dintre bărbaţi şi femei. Această manifestare regională se înscrie în cadrul activităților prevăzute în contextul viitoarei Conferințe Ministeriale a Francofoniei care va avea loc la Erevan( Armenia), în această toamnă.

Programul de activități pentru  2015- 2018 a OIF a fost adoptat la Dakar in noiembrie 2014.  Programarea regională va intra în vigoare anul acesta și va fi prezentată în cadrul viitoarei Conferințe Ministeriale a Francofoniei care va avea loc în această toamnă la Erevan( Armenia).

IMG_0734Foto 1 –  Participanti la seminarul Europa Centrala si de est –  reprezentanti la nivel inalt ai Ministerului Afacerilor Externe, ambasadori si reprezentanti ai institutelor francofone,  la Bucuresti, corespondenti nationali din cele sase tari francofone( Albania, Armenia, Bulgaria, fosta Republica Iugolsava a Macedoniei, Republica Moldova si Romania),  directori si experti ai Organizatiei Internationale a Francofoniei,

IMG_3910Foto 2 – De la stanga la dreapta – Doamna Chantal Moreno, Director al BRECO,  Doamna Carmen Burlacu, Secretar de stat, MAE, Dna Victoria Popescu,  Ministru plenipotentiar, presedintele retelei Corespondentilor nationali  pentru francofonie in Europa Centrala si de est
IMG_0755Foto 3- Participantii la seminarul OIF discuta despre prioritatile celor 6 tari francofone  din Europa Centrala si de est

www.francophonie.org

BRECO – OIF

Str.Alecu Russo nr.13-19

București: 0725 827 828

Contact: Adriana Barbu Adriana.barbu@clearpoint.ro

Tel.: 021 314 96 17, 0721 069 194