Guvernul a aprobat varianta finală a Planului General de Transport

Guvernul a aprobat ieri varianta finală a Planului General de Transport, care prevede construirea a 1.300 de kilometri de autostrăzi până în 2030. Mai sunt prevăzute drumuri expres, sectoare de cale ferată de mare viteză, investiţii în porturi. Ministrul Ioan Rus consideră că lucrările ar putea aduce înapoi în ţară o parte dintre românii care acum lucrează în străinătate în domeniul construcţiilor.

România va acorda prioritate doar acelor proiecte care corespund criteriilor de performanţă economică, de conectivitate, dar şi obiectivelor de investiţii urmărite deopotrivă de autorităţile române, dar şi de Uniunea Europeană, spunea ieri ministrul transporturilor Ioan Rus. El a precizat într-o conferinţă de presă că, pentru finalizarea tuturor proiectelor de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană este nevoie de peste 45 de miliarde de euro. La această sumă s-ar adăuga alte şapte miliarde de euro, bani care ar proveni din împrumuturi bancare, dar şi din acciza pe carburanţi.

Ioan Rus: Pentru transport rutier, autostrăzi 1300Km, 13,7 miliarde de euro, drum expres 1825 km, 9,9 miliarde de euro, transregio 2870 km, 1,6 miliarde, transeuro 343, 190 de milioane de euro.

Master Planul General de Transporturi al României va fi prezentat la Bruxelles, spunea Ioan Rus, între 9-13 martie, urmând ca o decizie a Comisiei Europene să fie transmisă autoritătilor de la Bucureşti în perioada aprilie-mai.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie