Vizita oficială în Germania a preşedintele Klaus Iohannis

România contează pe Germania pentru integrarea sa reală şi deplină în nucleul european – a declarat preşedintele Klaus Iohannis la plecarea sa, ieri, către Berlin. Prima vizită oficială în Germania a şefului statului începe astăzi la prânz, cu primirea sa la palatul prezidenţial. O corespondenţă de la trimisul nostru în Germania, Oana Bâlă.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu liderii politici germani despre perspectiva aderării României la spaţiul Schengen, precum şi despre evoluţiile în materie de securitate cu accent pe situaţia din Ucraina. De asemenea, va fi abordată perspectiva europeană a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest. Şeful statului a subliniat că relaţiile de cooperare cu Germania au pentru România o importanţă strategică, iar aprofundarea dialogului cu Berlinul şi extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate.

Klaus Iohannis: Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale ce include şi o susţinere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul UE, în plan regional şi internaţional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca şi Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării UE ca proiect politic.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va menţiona în discuţiile pe care le va avea la Berlin şi rolul crescând al comunităţilor germane din România, precum şi pe cel al comunităţilor române din Germania, ca puncte de legătură şi factori de consolidare al cooperării dintre cele două ţări.

*

Realizator: Un alt subiect pe agenda discuţiilor preşedintelui României la Berlin, este perspectiva europeană a Republicii Moldova, de unde Klaus Iohannis s-a întors cu doar câteva ore înainte de plecarea sa spre Germania. A fost o vizită oficială, în care România şi-a declarat din nou sprijinul pentru ca Republica Moldova să poată realiza reformele necesare integrării europene în sectoare importante precum economia, justiţia sau lupta împotriva corupţiei.  În ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiune, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea asupra stabilităţii Republicii Moldova. Şeful statului s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul Republicii Moldova, cu liderii partidelor proeuropene, dar şi cu studenţi ai Universităţii Chişinău.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 26 februarie