Platoul Vârtoapelor – „dumbrava minunată” a dacilor din Munţii Orăştiei

În fiecare primăvară, departe de ochii oamenilor, un loc cu adevărat fermecat din mijlocul munţilor Orăştiei se îmbracă timp de două săptamâni cu o mantie de ghiocei.

Nu sunt unii obişnuiţi,  fac parte dintr-o specie periclitată. Localnicii le spun „ghiocei bogaţi”, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum.

Ghiocelul bogat - Leucojum vernum
Ghiocelul bogat – Leucojum vernum

Forma rotunjoară seamănă mai mult cu cea a lăcrimioarelor, iar marginea petalelor este zimţată şi tivită cu un firicel verde. Un covor de aproape 10 hectare de flori acoperă pădurile din această zonă între 15 martie şi 5 aprilie, în funcţie de cât de timpurie este primăvara.

Foto: www.ghiduri-turistice.info
Foto: www.ghiduri-turistice.info

Aerul de legendă al poienii nu este întâmplător, pentru că localnicii povestesc despre iele ale pădurii, fete albe şi peşteri fermecate. „Bunica ne zicea că prin peşterile Vârtoapelor stau Alea Frumoase, Ielele Pădurii sau Fetele Albe, cum le mai zic pe aici oamenii. Cum se topeşte neaua, ele ies şi încep să cânte şi să danseze, şi n-o iau la goană până nu dă căldura. Şed numa’ acolo cuminţi şi grijesc de ghiocei. Când se gată ghioceii, le apucă nebuneala. O iau la goană prin păduri şi vai de ăla care stă în faţa lor.”(Formula AS)

Foto: www.ghiduri-turistice.info
Foto: www.ghiduri-turistice.info

Această „Dumbravă Minunată” se află pe Platoul Vârtoapelor şi se află la  13 km de Sarmisegetuza Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Punctul de plecare spre poiană este comuna Orăştioara de Sus, parcul natural Grădiştea Muncelului din judeţul Hunedoara.

Pădurile din jurul Sarmisegetuzei Regia
Pădurile din jurul Sarmisegetuzei Regia

Locul este cunoscut mai mult de localnici, dar în ultimii ani a început să fie „mirosit” şi de turiştii care nu se dau în lături de la un urcuş destul de anevoios de circa 2 ore pentru a ajunge pe culmile de la Vârtoapele. Este nevoie de un ghid local, pentru că nu există un traseu marcat şi asta, mai mult din dorinţa de a ţine la distanţă „căutătorii de comori de sezon”.
În spiritul iubirii de natură şi de frumos, zona merită însă, cu siguranţă, explorată. Dacă doriţi să rămâneţi mai multe zile, puteţi găsi cazare la pensiunile agroturistice din zona Costeşti, comuna Orăştioara de Sus. Alte obiective din zona Grădiştea Muncelului pe care le puteţi vizita sunt: cetatea şi templele de la Sarmizegetusa Regia, cetatea de la Feţele Albe, morile de apă, zona carstică de la Vârtoape cu renumita peşteră verticală de la Capul Pietrei, la fel de renumita Peştera Bodi, având intrarea la mijlocul unui perete înalt de vreo 40 m, precum şi brâul de stânci ce înconjoară în trei părţi zona Vârtoapelor, mai înalt spre partea de Vest, motiv pentru care muntele poartă şi numele de Cununa. Locul numit “Sub Cununi” este cel în care unii spun că Decebal şi-a luat viaţa pentru a nu fi târât de victoriosul Traian după carul său de luptă pe străzile Romei.

www.comuna-orastioaradesus.ro, www.replicahd.ro, www.fomula-as.ro
Bianca Ioniţă