„Limbo“ de Iulian Zâmbrean la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează la sediul său expoziția de fotografie „Limbo“ de Iulian Zâmbrean, curator: Daniel Belinchón, în perioada 6 martie – 9 aprilie 2015, artistul fiind recompensat în 2014 cu marele premiu la categoria individuală la concursul de fotojurnalism fotoCAM din Madrid pentru fotografia „La Espera/ Așteptarea“. Acest proiect face parte din strategia Institutului Cultural Român de la Madrid de a promova artiştii români stabiliţi în Spania, prin organizarea de expoziţii şi susţinerea de colaborări cu instituţii de artă spaniole.

Iulian Zâmbrean, colaborator al agenției Whitepress, trăiește în Spania de 9 ani, iar în ultimii 7 ani a început să lucreze și să colaboreze cu diferite reviste în calitate de fotograf. Din 2014 este membru al Asociației Naționale a Jurnaliștilor de Presă și Televiziune din Spania și tot în 2014 a câştigat concursul de fotojurnalism fotoCAM din Madrid, organizat de Guvernul regional al Comunității Madrid pentru recunoașterea activității fotoreporterilor din Madrid care oglindesc în fiecare zi, prin munca lor, actualitatea regiunii. Iulian Zâmbrean a fost selectat în festivaluri de fotografie din Spania și a avut expoziții de grup și personale în Castellón și Tarragona.

Iulian Zâmbrean fotografiază oameni, e un fel de a documenta epoca în care a trăit – gesturile, durerile, fericirea, viața, copiii. Persoanele surprinse de el sunt în afara timpului, departe de meditațiile noastre, condamnați etern într-un spațiu prin care nici nu-l pot tranzita și din care nici nu pot ieși. Forma particulară a fotografiei de a opri timpul și de a judeca momentul generează un „limbo“ emoțional. Ceea ce aparatul foto captează și ceea ce ochiul fotografului vede e ceea ce rămâne prin fotografie: în afara timpului, fără să fie martori, fără să fie conștienți și făcând parte din amintirile noastre. (Daniel Belinchón)

Expoziția „Limbo“ de Iulian Zâmbrean va putea fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid de luni până joi, între orele 10.00 și 20.00, și vinerea, între orele 10.00 și 17.00.