Preşedintele Barack Obama a declarat că există un dezacord semnificativ între Statele Unite şi Israel privind Iranul

Preşedintele Barack Obama a declarat că există un dezacord semnificativ între Statele Unite şi Israel în privinţa modului în care Iranul poate fi oprit să dezvolte arme nucleare, dar a adăugat că aceste neînţelegeri nu le vor afecta definitiv relaţiile. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu urmează să rostească, astăzi, un discurs în Congresul american prin care cere respingerea acestui acord, aflat în ultima fază a negocierilor. Potrivit corespondentului RRA la Washington este cu totul neobişnuit ca un lider străin să folosească cea mai importantă scenă politică americană pentru a face campanie împotriva unei priorităţi a administraţiei Statelor Unite.

Reporter: Doina Saiciuc – Preşedintele Obama nu se va întâlni cu primul ministru Netanyahu, iar 30 de democraţi au şi anunţat că nu vor fi în sala Congresului astăzi când primul ministru israelian va rosti un discurs prin care va cere Congresului să blocheze potenţialul acord nuclear cu Iranul. La puţine ore după ce primul ministru Netanyahu prevenea ieri în faţa celui mai puternic grup de lobby americano-israelian din Statele Unite, AIPAC că un acord nuclear cu Iranul ar ameninţa supravieţuirea Israelului. Preşedintele Obam insista într-un interviu pentru Reuters că un acord de minimum 10 ani oferă cea mai bună speranţă de a evita înarmarea nucleară a Iranului.

Barack Obama: Dacă iranienii ar fi de acord ar fi mult mai eficient în ce priveşte controlul programului lor nuclear decât oricare acţiune militară.

Reporter: Aseară consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui, Susan Rice a asigurat şi ea la conferinţa AIPAC că negocierile cu Iranul continuă şi că nu va exista un acord până când părţile nu vor conveni asupra tuturor aspectelor.
Susan Rice: Un acord prost este mai rău decât niciun acord, şi dacă aceasta va fi obţiunea nu va exista nici un acord.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie