Axa Moscova-Teheran-Beijing strică planurile SUA în Asia

Cooperarea Iranului cu Rusia şi China, precum şi negocierile tergiversate cu Statele Unite ale Americii privind programul nuclear, reduc probabilitatea apropierii Iranului de Occident, iar consolidarea axei politice Moscova-Teheran-Beijing subminează strategia americană de „întoarcere spre Asia”, a declarat analistul internaţional Pepe Escobar, corespondent pentru Asia Times şi RT. Presiunea Statelor Unite ale Americii asupra Iranului determină Teheranul să se apropie de Rusia şi de China, ceea ce creşte probabilitatea unei viitoare axe comerciale şi politice Moscova-Teheran-Beijing. El a scris pentru agenţia „Sputnik” articolul „Adevărata istorie a Iranului, SUA, Rusiei şi a Chinei”.

Escobar crede că strategia fundamentală a Statelor Unite ale Americii în relaţiile bilaterale cu Iranul constă în „negocieri interminabile, care să ducă la limitarea programului nuclear iranian, în schimbul unor perspective incerte de eliminare a sancţiunilor.” De aceea, analistul susţine că Iranul începe să se apropie de Rusia şi de China.

„Rusia are deja afaceri importante cu Iranul, începând de la construirea centralelor atomo-electrice şi terminând cu vânzările de arme. America nu poate derula nicio tranzacţie, fără acordul tacit al Rusiei, iar americanii ştiu acest lucru. China, la rândul ei, încearcă să păstreze status quo-ul, nu doreşte să admită apropierea Iranului de Occident pentru că aceasta ar însemna succesul hegemonului (se referă la SUA) în realizarea scopurilor sale de „întoarcere spre Asia”, obiectiv pe care China îl apreciază corect ca pe o politică de izolare”, scrie Escobar.

În plus, Rusia şi China, reaminteşte Escobar, fac parte din „Grupul celor Şase” negociatori privind programul nuclear iranian şi de aceea pot folosi Iranul ca pârghie pentru dialogul cu SUA.

Analistul crede că, de îndată ce relaţiile cu Iranul se vor normaliza, Teheranul va fi admis în Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, unde are acum statut de observator.

O astfel de evoluţie ar putea contribui la integrarea eurasiatică a Iranului şi la fortificarea axei politice şi comerciale Moscova-Teheran-Beijing, care va submina strategia SUA de „întoarcere spre Asia”, consideră Escobar.

www.ria.ru – 4 martie