Recuperarea prejudiciului în dosarele anchetate şi judecate, una din priorităţile Ministerului Justiţiei

Recuperarea prejudiciului în dosarele anchetate şi judecate rămâne unul din punctele nevralgice ale sistemului de justiţie din România. Acest subiect este, însă, una din priorităţile Ministerului Justiţiei a dat asigurări, ieri, ministrul Robert Cazanciuc. El spune că va lansa, săptămâna viitoare, în dezbatere publică, un proiect de lege care să reglementeze înfiinţarea unei instituţii cu atribuţii în recuperarea prejudiciilor.

Robert Cazanciuc: Săptămâna viitoare, o să vină şeful Agenţiei din Franţa pentru a ne asista în procesul de constituire a unei agenţii. Problema este, în primul rând, la ANAF; este o chestiune care ţine de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF. De aceea e nevoie de înfiinţarea unei agenţii specializate, aşa cum se întâmplă în Olanda, în Belgia şi, mai ales, în Franţa, unde avem asemenea structuri eficiente. Noi am redactat de ceva timp principiile noii legi, vrem să le discutăm cu judecătorii şi procurorii şi săptămâna viitoare să închegăm un proiect de act normativ, care să poată fi supus unei dezbateri publice.

Ministrul justiţiei apreciază că, în prezent, recuperarea prejudiciilor este viciată de modul în care ANAF valorifică bunurile confiscate în cazurile de corupţie. La bilanţul DNA de acum două săptămâni, procurorul-şef Laura Codruţa Kövesi atrăgea atenţia asupra ratei mici de recuperare a daunelor produse de infractori. Ea spunea că, în prezent, doar 10% din banii care trebuie recuperaţi sunt cu adevărat recuperaţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie