Filialele LSRS sărbătoresc primăvara în toate colțurile lumii

Voluntarii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) au sărbătorit şi în acest an sosirea primăverii în mod tradiţional românesc. Filialele LSRS din Belgia, Canada, China, Danemarca, Franța, Italia, Norvegia, Spania şi Turcia au organizat evenimente specifice dedicate Mărţişorului și Zilei Internaționale a Femeii.

LSRS Belgia a împărțit tradiționalul șnuruleț alb-roșu în campusurile a două universități din Bruxelles: Vrije Universiteit Brussel și Université Libre de Bruxelles, ducând astfel tradiția Mățișorului în două dintre cele mai importante centre universitare belgiene. Peste ocean, echipa LSRS Canada a organizat un atelier de mărțișoare pentru toată comunitatea românească din Toronto. Evenimentul a fost ținut la Universitatea din Toronto, unde participanții au învățat sa creeze mărțișoare din hârtie, lemn, argilă, sfoară și alte materiale.

De asemenea, LSRS China a dăruit câte o felicitare electronică studenților români din China și colaboratorilor apropiați, urându-le o primăvară călduroasă și liniștită. Voluntarii Filialei LSRS Danemarca au participat pe 1 martie la Romanian Cultural Night, organizată de studenții români din Herning, unde participanții s-au delectat cu preparate tradiționale românești. În a doua zi de primăvară, au împărțit mărțișoare colegilor și profesorilor de la Aarhus Business Academy și le-au povestit despre semnificația și originea sărbătorii. Mulți dintre colegii străini ai voluntarilor LSRS Danemarca s-au arătat extrem de încântați de tradițiile românești.

Totodată, LSRS Franța a organizat un atelier de creație dedicat Mărțișorului, care a avut loc pe 7 martie la Institutul Cultural Român din Paris și la care au participat peste 40 de persoane. Mărțișoarele confecționate au fost apoi împărțite doamnelor din Paris în data de 8 martie. LSRS Italia, aflată în plin proces de recrutare, a sărbatorit 1 martie prin „Campania +1: Adu un mărțisor Ligii prin înscrierea unui nou membru”. Așadar, voluntarii s-au reunit, cu câte un mărțisor realizat manual și un nou membru, la Anti-Caffe Roma pentru a celebra primăvara.

Pe 4 Martie, LSRS Norvegia a dăruit studenţilor de la BI Norwegian Business School mărţişoare confecţionate de către membrii echipei. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu InSa (International Student Association BI Norwegian Business School), în cadrul CoffeeHour, şi a fost primit cu mult entuziasm şi curiozitate de către toți cei prezenți. O inițiativă asemănătoare a fost dusă la bun sfârșit si de voluntarii LSRS Turcia. Pentru al doilea an consecutiv, colegii din Turcia au organizat un atelier de confecționat mărțișoare în Sakarya. Studenții Erasmus internaționali au primit informații despre istoria acestei frumoase tradiții româneşti dar și idei de confecționare de mărțișoare. De asemenea, pe 6 martie, LSRS Turcia a participat la târgul de primăvară organizat de Institutul Cultural Român din Istanbul.

In Spania, voluntarii LSRS Spania, au celebrat 1 și 8 martie în trei orașe diferite. La Huelva, aceștia au luat parte la un eveniment al comunității românești din zonă, unde au participat primari ai orașelor din regiunea Huelva precum și reprezentanți ai misiunii consulare române din Sevilla. De asemenea, în Alicante, echipa LSRS Spania a fost prezentă la întâlnirea organizată de către Consulatul României la Castellon, unde au fost împărțite mărțișoare studenților de la Universitatea din Alicante. Nu în ultimul rând, la Madrid, LSRS Spania, in colaborare cu ASARS, a organizat un eveniment cultural cu poezie, muzică și mărțișoare pentru sărbătorirea începutului primăverii și a Zilei Internaționale a Femeii.

Alături de acești tineri, au mai organizat acțiuni și alți peste 200 de voluntari LSRS care studiază la universități din străinătate în peste 35 de țări, oferind simboluri autentice românești colegilor care aparțin altor spații culturale de pe mapamond. Pentru a vedea poze de la toate aceste evenimente puteți accesa link-ul http://goo.gl/vn5TnJ.

LSRS organizează anual proiecte prin care promovează cultura, produsele și tradițiile românești în toate colțurile lumii. Prin toate aceste evenimente, LSRS dorește să promoveze o imagine pozitivă, reală și atractivă a României. Vă invităm să aflați mai multe detalii despre activitățile și evenimentele LSRS vizitând www.lsrs.ro.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.