Germania susţine continuarea dezbaterilor privind includerea României în Spaţiul Schengen

Cei peste 350.000 de români care lucrează în Germania sunt printre angajaţii străini cei mai bine integraţi pe piaţa muncii germane, iar prejudecăţile împotriva lor sunt nefondate, a declarat, astăzi, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră. Oficialul a mai spus că Germania susţine continuarea dezbaterilor privind includerea României în Spaţiul Schengen, după cum transmite Carmen Gavrilă.

Reporter: Frank-Walter Steinmeier a declarat că România a făcut, în ultima vreme, progrese pe care investitorii germani le apreciază, dar că mai este de lucru la capitolul transparenţă.

Frank-Walter Steinmeier: Am discutat despre deficite existente legate de transparenţă. Din partea delegaţiei germane am folosit ocazia pentru a încuraja guvernul să-şi continue cursul reformator şi să-şi asume toate acele puncte legate de aceste reforme.

Reporter: Frank-Walter Steinmeier a remarcat progresele cuprinse în ultimul raport MCV, mai ales în ce priveşte independenţa justiţiei şi a spus că următorii paşi privind aderarea României urmează să fie decişi de miniştrii europeni de interne. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a explicat că România se comportă deja ca un membru al Spaţiului Schengen, iar aderarea formală nu ar face decât să întărească securitatea acestui spaţiu.

Bogdan Aurescu: Avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi spaţiului european împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări.

Reporter: Bogdan Aurescu a precizat că România şi Germania au stabilit să lucreze împreună pentru a găsi o soluţie în cazul Schengen, în perioada următoare.