România ar putea fi obligată să primească procurori din elte ţări ale UE, care să ancheteze modul de administrare a banilor europeni

În timp ce, la Bucureşti, ministrul Eugern Teodorevici anunţă că angajaţii care gestionează fonduri europene vor avea un cod de conduită, la Strasbourg, un proiect al europarlamentarului Monica Macovei ar putea da undă verde procurorilor din alte state ale Uniunii Europene să desfăşoare anchete în România, privind fraudele cu bani comunitari. Deocamdată, raportul a trecut de Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European. În direct, cu explicaţii, de la Strasbourg, colegul meu, Mircea Oprea. Bună seara, Mircea! Este vorba, de fapt, de înfiinţarea instituţiei procurorului european. Care ar urma să fie atribuţiile acestui magistrat? Cum va ancheta, de exemplu, fraudele comise în România, cu fonduri europene?

Reporter: Bună seara, Anca! Bună seara, tuturor! procurorul european, această nouă instituţie a Uniunii Europene – despre care s-a discutat, în ultima perioadă, de multe ori, la Bruxelles, dar şi la Strasbourg, acolo unde mă aflu acum – va fi asistat de 24 de procurori-adjuncţi. Această echipă, de 25 de membri, în total, urmând să formeze un organism suprastatal independent şi plasat sub controlul Parlamentului European. Aria de lucru – aşa cum spuneai şi tu – a procurorului european va fi axată pe anchetarea fraudelor cu bani europeni şi a infracţiunilor asociate. Va fi, aşadar, un procuror-şef şi 24 de ajuncţi din 24 de state membre ale Uniunii Europene. La acest proiect, nu participă – trebuie spus – Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca. De aici, diferenţa de trei state, până la numărul de 28 de state comunitare. cei 24 de procurori-adjuncţi, aşadar, birouri, fiecare, în statul de origine – va fi unul, evident, şi în România… /…/.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 10 martie