O celulă jihadistă pregătită să comită atentate în Spania a fost destructurată

O celulă jihadistă pregătită să comită atentate în Spania a fost destructurată astăzi, într-o operaţiune complexă începută încă din luna ianuarie. Două persoane cu cetăţenie spaniolă originare din Maroc au fost reţinute în oraşul spaniol din nordul Africii, Ceuta.

Reporter: Annamaria Damian – Cei doi indivizi reţinuţi erau pregătiţi, la fel ca alte patru persoane arestate în 24 ianuarie, să comită atentate în Spania şi în alte ţări europene, potrivit poliţiei din Madrid. Grupul, bine organizat, era format din persoane antrenate din toate punctele de vedere pentru a comite acţiuni teroriste în Europa, acţionând după directivele liderului organizaţiei DAESH (Statul Islamic – n.r.), care se promovează pe reţelele sociale şi pe site-uri jihadiste – se precizează în comunicatul transmis de autorităţile spaniole.

Periculoşi şi radicalizaţi la maxim – aşa sunt caracterizaţi indivizii arestaţi astăzi, care prezintă un profil asemănător cu cel al autorilor atentatelor din Paris. Membrii grupului destructurat în oraşul Ceuta îşi luau măsuri de securitate extreme atunci când comunicau între ei sau realizau deplasări şi aveau acces la arme de foc pe piaţa neagră.

Realizator: În Marea Britanie, familiile a trei adolescente dispărute bănuite că ar fi plecat în Orientul Mijlociu pentru a lupta alături de jihadiştii din Statul Islamic pe frontul sirian s-au adresat astăzi unei comisii a Parlamentului de la Londra. Rudele au spus că tinerele nu ar fi dat semne de radicalizare, că sunt victimele extremiştilor şi că le vor acasă. Totodată, părinţii tinerelor au criticat poliţia pentru că nu ar face destul pentru a-i informa mai mult pe tinerii care se radicalizează încă de pe băncile şcolilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 martie