Alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor fi mai ieftine de la 1 iunie

Alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor fi mai ieftine de la 1 iunie – Guvernul a decis ieri să reducă Taxa pe Valoare Adăugată de la 24 la 9 la sută pentru acestea. Şeful Executivului a spus că măsura îi va încuraja pe producătorii interni să practice preţuri competitive.
Reporter: Angela Matei – Premierul Victor Ponta a cerut Ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă de la 1 iunie reducerea TVA se va reflecta în preţul de la raft. Şeful Executivului a explicat că un argument pentru aplicarea anticipată a acestei măsuri a fost acela că în România ponderea cheltuielilor cu alimentele este cea mai mare din Uniunea Europeană.
Victor Ponta: La venituri mai mici, avem preţuri la alimente ca în restul Europei şi, atunci, 32% din bugetul unei familii normale se duce pe alimente. În momentul în care această scădere de la 24% la 9%, deci de 15%, intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ.
Reporter: În ceea ce priveşte sustenabilitatea măsurii, premierul Victor Ponta susţine că impactul anual de 5 miliarde de lei poate fi acoperit din încasările suplimentare la buget, înregistrate deja în primul trimestru. Şeful Executivului a mai precizat că Guvernul îşi menţine decizia ca de la 1 ianuarie 2016, să se reducă şi cota standard de TVA, de la 24% la 20%.
*
Realizator: Procesatorii de lapte spun că un TVA mai mic îi va avantaja, deşi nu semnificativ. Preşedintele Asociaţiei Patronale din industrie, Dorin Cojocaru, a precizat ieri, la Radio România Actualităţi, că producătorii din alte ţări au parte de un ajutor mai consistent şi îşi pot permite să-şi vândă produsele la preţuri mai mici în contextul eliminării cotelor pentru lapte în Uniunea Europeană:
Dorin Cojocaru: În Anglia, produsele lactate au TVA zero, iar în Franţa 5,7%. Este bine, totuşi, că ne mai reglăm cu ţările limitrofe României şi noi suntem foarte mult afectaţi de produsele lactate venite din Poloia, Slovenia, Ungaria şi în special de cele care vin pe marcă proprie. Prin acest TVA redus, devenim şi noi o piaţă mai atractivă pentru comercianţi şi distribuitori.
Realizator: Şi producătorii de carne sunt mulţumiţi de decizia Guvernului. Ei au anunţat că vor scădea preţul produselor şi le-au cerut magazinelor să facă acelaşi lucru.
Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române din domeniu: Noi vom reduce încă 2% din preţul de reţetă şi invităm magazinele să dea şi ele 2%. Adică, efortul acesta să nu îl facă numai statul, să îl facem şi noi, şi producătorii şi magazinele. În final, să se vadă o diferenţă majoră în preţul produselor, pentru că noi, odată ce vom face volume mai mari, cu 20 – 30%, noi nu vom pierde că vom face această reducere de preţ, ci vom câştiga pentru că vom vinde mai mult.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 aprilie)