La Bruxelles începe o conferinţă de două zile dedicată sănătăţii publice şi modalităţilor de reacţie în caz de dezastre naturale

La Bruxelles începe, astăzi, o conferinţă de două zile dedicată sănătăţii publice şi modalităţilor de reacţie în caz de dezastre naturale.

Inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme sau cutremurele sunt dezastre naturale care pun la grea încercare sănătatea oamenilor, dar şi a animalelor şi ecosistemului în general. În haosul provocat adesea de calamităţi, starea animalelor este, în multe cazuri, ignorată. La sate, dar şi în comunităţile sărace, acest lucru ar putea fi o mare problemă, pentru că animalele bolnave, neîngrijite, pot deveni o sursă de infecţie, de răspândire a unor boli şi de contaminare a apelor. În ianuarie 2010, Haiti a fost lovit de un cutremur puternic în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 200.000 de oameni, iar peste un milion şi jumătate au rămas fără adăpost. Graţie ajutoarelor umanitare internaţionale, sute de mii de oameni au primit alimente, apă potabilă, pături şi produse de igienă. Au fost construite, de asemenea, latrine şi duşuri. Totuşi, din cauza accesului insuficient la apă curată şi a deficienţelor sistemului medical, către finalul anului a izbucnit o epidemie de holeră. Peste 600.000 de oameni au fost infectaţi, iar 8.000 şi-au pierdut viaţa. În acelaşi an, 2010, cazuri de holeră au fost anunţate şi în Pakistan, în zone afectate de inundaţii. Sunt doar două exemple care arată cât de important este ca mecanismele create pentru a gestiona situaţii de urgenţă să fie adaptate pentru a face faţă diverselor provocări, într-o lume aflată într-un echilibru tot mai fragil. Asupra acestui aspect vrea să atragă atenţia Federaţia Europeană a Medicilor veterinari, prin conferinţa pe care o organizează timp de două zile la Bruxelles, în colaborare cu preşedinţia letonă a Uniunii Europene. Medicii veterinari spun că este nevoie de o mai mare implicare a lor în planurile de acţiune în caz de dezastre naturale şi, implicit, de o mai bună pregătire pentru a face faţă calamităţilor. Ar mai fi nevoie, cred medicii, şi de o viziune unitară om-animal-ecosistem, în cazul unor calamităţi, pentru a reduce cât mai mult posibil pagubele materiale şi pierderile de vieţi omeneşti. Evenimentul, la care şi-au anunţat participarea responsabili din cadrul Comisiei Europene, se adresează persoanelor şi organizaţiilor implicate în managementul dezastrelor naturale, autorităţilor competente şi oficiilor regionale care iau parte la mecanismele de protecţie civilă, dar şi tuturor părţilor cu rol în informarea corectă a opiniei publice.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 aprilie