Revista presei internaţionale – 17 aprilie 2015

Presa internaţională acordă spaţii ample în ziarele de astăzi manevrelor militare desfăşurate de trupe ale NATO şi Republicii Moldova în România. „Die Welt” consemnează participarea militarilor din Marea Britanie, SUA, România şi Republica Moldova. Exerciţiile, care se numesc „Wind Spring 15″, vor dura două săptămâni şi constituie parte a eforturilor NATO de a întări flancul răsăritean, pe fondul crizei ucrainene”, mai scrie „Die Welt”.
În contextul acestor pregătiri, reţinem din „Handelsblatt” declaraţia generalului Petr Pavel, care urmează să preia în luna iunie funcţia de şef al Comisiei militare NATO: „în acest moment, opinia publică trebuie să fie convinsă că NATO dispune de mijloacele şi voinţa necesare pentru a se opune Moscovei. Statele membre NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare şi să organizeze mai multe manevre”, a subliniat generalul Petr Pavel.
În acelaşi timp, reţinem un articol apărut în „Wall Street Journal”. Intitulat „Rusia ameninţă NATO din cauza scutului antirachetă”, articolul reproduce afirmaţiile generalului Valeri Gherasimov, Şef al Statului Major al armatei ruse. „Puterile non-nucleare unde sunt amplasate elemente de apărare antirachetă devin obiectul unui răspuns prioritar”. Ziarul „Moscow Times” subliniază, de asemenea, afirmaţiile generalului Gherasimov: „Este clar că măsurile luate de NATO de a întări capabilităţile militare sunt departe de a fi defensive”.
Maratonul anual „Linia directă cu Vladimir Putin”, difuzat de toate televiziunile din Rusia, face obiectul unor ample comentarii în presa internaţională. Ziarul londonez „The Independent” a reţinut declaraţia potrivit căreia „Rusia nu are ambiţii imperialiste”. „Putin a acuzat SUA pentru amploarea pe care a luat-o ofensiva grupării jihadiste Statul islamic în Orientul Mijlociu. De asemenea, şeful statului rus afirmă că ‘Rusia nu are nevoie de aliaţi, pentru că are deja doi: armata şi marina”, mai scrie „The Independent”.
Fostul director al SRI, George Cristian Maior, semnează un comentariu cu titlul „Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului”, apărut în „Financial Times”. „Rusia este angajată într-un nestăvilit război informaţional împotriva Vestului”, subliniază autorul articolului şi apreciază că este nevoie de dezvoltarea cooperării în cadrul UE şi NATO pentru a răspunde la amploarea provocării. „Până nu intervin schimbări, Occidentul nu va putea să riposteze eficient ambiţiilor Rusiei. Vestul are nevoie urgentă de o nouă strategie de contrainformaţii care să recunoască natura ameninţării şi să aibă capacitatea de a aduce Rusia înapoi în limitele dreptului internaţional şi ale normelor diplomatice adecvate secolulului 21”, scrie George Cristian Maior în articolul publicat în „Financial Times”.

(Magda Baciu)