Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu de la 1 mai

Prezentarea cardului de sănătate devine obligatorie de la 1 mai. Până acum au fost validate aproximativ patru milioane de carduri din cele 14 milioane tiparite. Cei care nu au primit aceste documente acasă le pot solicita fie de la medicul de familie, fie direct de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în baza unei cereri, iar până intră în posesia acestuia, serviciile medicale vor fi acordate, de la 1 mai, în baza unei adeverinţe eliberate de de casă. Activarea cardului de sanatate se va face odată cu primul serviciu medical şi nu este necesară o vizită la medic pentru initializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi – spune presedintele CNAS Vasile Ciurchea:

Vasile Ciurchea: Spitalele trebuie să fie pregătite cu cititoare, pentru că de validarea serviciilor cu cititorul depinde rambursarea. În spital, cardul se foloseşte la internare şi la externare. Extrem de important este cardul să fie în permanenţă la pacient.

Utilizarea cardului nu este nesesară în cazul serviciilor medicale de urgenţă. Acestea fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie