O statuie de bronz realizată de Rodin adjudecată cu 260.000 de euro la Rouen

sursa: france3-regions.francetvinfo.fr
sursa: france3-regions.francetvinfo.fr

O statuie de bronz realizată de Auguste Rodin a fost adjudecată cu 260.000 de euro, taxe incluse, la o licitaţie care a avut loc duminica trecută la Rouen. Este vorba despre o miniatură a uneia dintre cele şase statui «Burghezul din Calais», Jean d’Aire.
Sculptura, semnată Rodin pe piciorul stâng al statuii şi care are pe soclu marca fondatorului parizian Alexis Rudier, era evaluată între 100.000 şi 150.000 de euro, a subliniat comisarul Delphine Fremaux-Lejeune de la casa de licitaţii Normandy Auction.
«Este vorba despre o piesă legendară, este o bucată de istorie. (…) Ea a fost realizată cam în perioada 1910 -1917», a precizat d-na Delphine Fremaux-Lejeune.
Sculptura este o miniatură de 50 de centimetri a unuia dintre personajele Monumentului Burghezilor din Calais. Ea a fost comandată în ianuarie 1885 de acest oraş din nordul Franţei în scopul de a imortaliza curajul a şase burghezi care s-au sacrificat pentru a-şi salva oraşul în 1347, în timpul Războiului de 100 de ani împotriva englezilor.
Această lucrare i-a aparţinut colecţionarului Alphonse Kann, jefuit în 1940 de ocupantul nazist, a explicat d-na Fremaux-Lejeune potrivit căreia «americanii au regăsit statueta de bronz în 1946, la Berlin, şi au restituit-o familiei lui Alphonse Kann». Lucrarea a intrat apoi într-o colecţie privată, în Franţa, în 1950. Identitatea actualului proprietar, din străinătate, nu a fost comunicată.

(www.lesoir.be – 21 aprilie)