A fost semnat proiectul „Belgradul pe apă”

Acordul privind investiţia comună în proiect „Belgradul pe apă” a fost semnat duminică de Guvernul Serbiei, compania Eagle Hills din Emiratele Arabe Unite și de compania „Belgradul pe apă” . Acordul prevede realizarea proiectului de construcție a complexului rezidenţial şi comercial pe malul râului Sava în valoare de 3,5 miliarde de euro, şi a fost semnat de ministrul sârb al construcțiilor, transporturilor și infrastructurii, Zorana Mihajlovic, președintele Consiliului de administrație al Eagle Hills, Mohamed Alabbar, și de directorul companiei „Belgradul pe apă”, Alexandar Trifunovic. Conform acestui plan, contrucţiile se vor face pe aproximativ două milioane de metri pătraţi. Pentru a permite realizarea acestui proiect, Parlamentul sârb a adoptat la începutul lunii aprilie o lege specială privind stabilirea interesului public și exproprierea de terenuri. Modul în care acest proiect este implementat este contestat de o parte a experților, partidelor parlamentare de opoziție și de numeroase organizații non-guvernamentale.

www.beta.rs – 27 aprilie

* * *

Serbia va lua 32 % din profitul obţinut de pe proiectul „Belgradul pe apă”

Primarul Belgradului Siniša Mali, a declarat duminică seara că, în conformitate cu termenii contractului privind proiectul „Belgradul pe apă, Serbia, care deţine 32% din acest proiect, are dreptul la 32 % din profitul din vânzarea spațiilor rezidențiale și comerciale în cadrul acestui proiect.
„Am făcut un contract foarte bun, care reprezintă un pas important spre realizarea unui vis de decenii de ieşire a Belgradului la râul Sava. Terenul pe care va fi implementat proiectul Belgradul pe apă nu este vândut investitorilor din Emiratele Arabe Unite, ci a fost închiriat pentru o perioadă de 99 ani, cu dreptul ca Guvernul Serbiei să poată rezilia contractul în cazul în care investitorul nu va construi în următorii 20 de ani cel puțin 50% dintre facilitățile prevăzute, investiţii care se ridică la construirea de obiective pe aproximativ un milion de metri pătraţi.

www.beta.rs – 27 aprilie