Vizita Principelui Radu în Turkmenistan

În zilele de 24 – 26 aprilie 2015, Alteța Sa Regală Principele Radu a efectuat o vizită oficială în Turkmenistan. Vizita a avut loc în capitala țării, Așgabat.

Este a treia vizită externă a Familiei Regale a României, în anul 2015. În luna februarie, Principele Radu și Principele Nicolae s-au aflat în Republica Moldova. În luna aprilie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au sărbătorit Paștele în Republica Moldova.

Este prima vizită a unui membru al Familiei Regale în Turkmenistan. Principele Radu a mai efectuat vizite în regiunea Caucaz și Asia Centrală, în anul 2004, în Azerbaidjan și în anul 2006, în Georgia.

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, Principele Radu a fost primit, la Reședința de Stat, de către președintele țării, domnul Gurbangulî Berdâmuhamedov. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre relația dintre cele două țări, proiectele pentru viitor și perspectivele istorice. La întâlnire a fost prezent și ministrul de Externe al Turkmenistanului, domnul Rashid Meredov.

De asemenea, în cursul aceleiași zile, Alteța Sa Regală a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, domnul Rashid Meredov. Discuțiile purtate au vizat cooperarea bilaterală între România și Turkmenistan în cadrul unor proiecte privind domeniul energetic și învățământul universitar.

Vineri, 24 aprilie 2015, Principele Radu a vizitat Institutul pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe din Turkmenistan, care cuprinde patru facultăți: Relații Internaționale, Jurnalism, Drept și Economie. Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu reprezentanții Institutului, precum și cu studenții celor patru facultăți.

Cu ocazia vizitei, Principele Radu a susținut o prelegere în fața unui număr de peste o sută cincizeci de studenți ai Institutului. Alteța Sa Regală a propus colaborarea cu instituții de învățământ superior din România în vederea oferirii expertizei europene în domeniile economic, diplomatic, jurnalistic și al relațiilor internaționale.

Duminică, 26 aprilie 2015, Principele Radu a vizitat Ambasada României în Turkmenistan. Cu acest prilej, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu români și cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în Așgabad.

În cursul vizitei în Turkmenistan, Principele Radu a participat, în zilele de sâmbătă, 25 aprilie și duminică, 26 aprilie, la concursul hipic, aflat sub patronajul președintelui Turkmenistanului. Competiția ecvestră s-a desfășurat cu ocazia zilei Calului Akhal Teke, simbol național al statului turkmen.