2015. április 28

Klaus Iohannis államfő az Olaszországban tanuló román főiskolásokkal találkozott

Kalus Iohannis államfő kedd délután az Olaszországban tanuló román főiskolásokkal és a Román Akadémia ösztöndijasaival találkozott, akiknek gratulált teljesitményeikért.”Bizom az oktatás és a kultúra erejében, amely nagy mértékben hozzájárul a társadalom fejlesztéséhez és a jövő nemzedéke törekvéseinek érvényesüléséhez. Nagyon sok mindent újra kell épitenünk Romániában, nagyon sok szó esik arról, hogy milyen nagy szükség van az oktatás megreformálására”, mondotta Klaus Iohannis az olaszországi egyetemistákkal tartott találkozón. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Victor Ponta kormányfő egyetért az ellenzék jogával

Victor Ponta miniszterelnök strasbourgi munkalátogatása alkalmából kedden kijelentette, hogy egyetért azzal, hogy az ellenzéknek joga van bizalmatlansági inditványt beyújtania, de nem érti meg, hogy a liberálisok miért ellenzik az új adótörvénykönyv elfogadását. „Az adótörvénykönyv nem a jelenlegi vagy a többség, hanem Románia jogszabálya és az egész üzleti szféra helyesel; nem értem, hogy a liberálisok miért nyilatkoztak úgy, hogy a törvény intézkedései jók, és mégis ellene szavaznak”, tette fel a kérdést Victor Ponta, aki úgy vélte, hogy az adótörvénykönyvet, a választási törvényeket és az alkotmány felülvizsgálását a parlamentnek el kell fogadnia a jelenlegi ülésszakban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Victor Ponta miniszterelnök strasbourgi munkalátogatása

Victor Ponta miniszterelnök kedden, Strasbourgban Vera Jourova és Margrethe Vestager európai biztosokkal folytatott megbeszélést, amelyen kihangsúlyozta, hogy a román gazdaság növekedésének és a politikai stabilitásnak köszönhetően Románia komoly vetélytárs lesz a dél-kelet-európai régióban. Arra a kérdésre, hogy továbbra is fenn kell-e tartani az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmust Románia és Bulgária szempontjából, Victor Ponta kijelentette, hogy nem hisz az egyes uniós tagállamok esetében alkalmazott külön bánásmódban, de bizalommal viszonyul az EU 28 tagállamára érvényes szabályok iránt. „A helyes az, ha Románia és Bulgária ugyanolyan bánásmódban részesül, mint a többi 26 tagállam. Vagyis, e mechanizmust  minden tagállamra alkalmazni kell, hogy az igazságszolgáltatásra, a jogállamra, emberi jogok és alapvető szabadság jogok megóvására vonatkozó szabályaink legyenek, amelyeket, természetesen, Románia mindig tiszteletben tart. Külün bánásmód? Nem hiszem, hogy erre továbbra is szükség lenne, mivel úgy vélem, hogy egyenjogú tagállam vagyunk az EU többi tagországával együtt. Egyesek nem lehetnek egyenlőbbek, mint mások”, hangsúlyozta a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

A Román Kulturális Intézet új elnöke Radu Boroianu

A szenátorok Radu Boroianut, a Ciorbea-kormány volt miniszterét, Románia egykori svjáci nagykövetét jelölték a Román Kulturális Intézet elnöki tisztségébe. A Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta Radu Boroianut 64 szavazattal és 49 ellenében szavazták meg e tisztségre.A szenátus plénuma elutasitotta Iulian Tănase iró és újságiró jelölését, akit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti csoportja javasolt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Pozitivan véleményezték a párttörvényt

A választási törvények parlamenti szakbizottsága pozitivan véleményezte a politikai pártok létrehozására vonatkozó törvénytervezetet, illetve a pártok és választási kampányok finanszirozására vonatkozó törvény felülvizsgálására hivatott jelentést. A két szabályozó rendelkezést szerdán a képviselőház is megvitatja. E jogszabályok esetében a döntő fórum a képviselőház.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Rozalia Ganciulescu