China depăşeşte Franţa privind suprafaţa cultivată cu viţă de vie

China a depăşit Franţa în 2014 în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu viţă de vie, ţara asiatică plantând din ce în ce mai multe soiuri de struguri roşii importaţi, pentru a face faţă cererii crescânde de pe piaţa internă. China consumă mai mult vin roşu decât orice altă ţară şi aproape şi-a dublat culturile de viţă de vie în ultimii o sută de ani, potrivit unor date statistice publicate luni de Organizaţia Internaţională a Vinulu şi Viţei de Vie (OIV).
Pe primul loc în acest top, înaintea Chinei, se situează Spania, care deţine 13,5% din suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie. China a ajuns la 10,6%, iar Franţa la 10,5%.

vita-de-vie
Soiurile cultivate cu preponderenţă de chinezi sunt cele roşii: Cabernet-Sauvignon, Syrah, Merlot şi Chardonnay, pentru că asiaticii nu consumă vin alb aproape deloc.
Cu toate acestea, producţia efectivă de vin a Chinei se situează cu mult în urma Franţei, Italiei şi Spaniei. Aceste ţări produc fiecare, anual, în jur de 40 de milioane de hectolitri de vin, iar China abia a atins 11 milioane de hectolitri, fiind acum pe locul opt în lume.

An employee wipes equipment on the production line of hawthorn red wine at a factory in Weifang, Shandong province July 28, 2013.  REUTERS/China Daily
REUTERS/China Daily

Pentru că viţa de vie are nevoie de circa 4-5 ani până intră pe rod, probabil producţia de vin din China va înregistra o creştere spectaculoasă peste trei ani, potrivit OIV, care spune că plantarea intensivă a început de doi încoace.
La nivel mondial, consumul de vin a scăzut totuşi anul trecut de la 242 de milioane de hectolitri la 240 de milioane, iar OIV spune că cifrele ar putea fi revizuite în continaure în scădere, din cauza embargo-ului rusesc asupra produselor alimentare din Occident şi a crizei din Ucraina.

Sursa: Reuters via News Daily.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă