Noi incidente în oraşul american Baltimore

Au fost din nou incidente în oraşul american Baltimore, provocate de moartea unui tânăr de culoare, în condiţii suspecte, în timp ce se afla în custodia poliţiei. Sute de protestatari au ieşit pentru a doua noapte la rând pe străzi, ignorând interdicţiile de circulaţie impuse de autorităţi. Demonstranţii au aruncat cu pietre, iar forţele de ordine au fost nevoite să riposteze cu fumigene. 2000 de membri ai Gărzii Naţionale şi 1000 de poliţişti au fost mobilizaţi în oraş după confruntările violente din noaptea de luni, când au fost devastate mai multe clădiri.
Mulţi lideri religioşi din Baltimore au semnat o declaraţie cerând demonstranţilor ieşiţi pe străzi, după moartea în arestul poliţiei a afroamericanului de 25 de ani Freddy Gray, să aleagă o cale paşnică de a cere dreptate. Preşedintele Obama a recunoscut cu frustrare criza deloc nouă între comunitatea poliţiei americane şi afroamericani, de multe ori victime ale abuzului de forţă al poliţiştilor, dar a condamnat violenţele din Baltimore de luni.
Barack Obama: „Nu există nicio scuză pentru tipul de violenţă pe care l-am văzut când indivizi sparg uşi ca să fure nu protestează, nu fac o declaraţie, fură. O mână de indivizi care încearcă să profite pentru propriile interese. Trebuie trataţi ca infractori”.
Ieri, mulţi rezidenţi ai capitalei statului Maryland au ieşit pe străzi demonstrând paşnic şi curăţind oraşul în urma violenţelor de luni, cel mai explozive din 1968, când a fost asasinat Martin Luther King. Guvernatorul statului Larry Hogan a arătat că se află în Baltimore în această noapte, ora locală, 2000 de militari ai Gărzii Naţionale şi 1000 de poliţişti.
O interdicţie a circulaţiei pe străzi a intrat în vigoare la ora 22:00, ora locală, urmând a fi ridicată la ora 5:00 a dimineţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 aprilie)