LECŢIA lui Ionesco faţă în faţă cu „Teatrul şi timpurile moderne: între splendoare şi disperare”

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu „Lecţia” de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croaţia, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croaţiei.

Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an invită publicul să redescopere teatrul sub genericul ”Teatrul şi timpurile moderne: între splendoare şi disperare”, motto inspirat de ideea că astăzi, întreaga noastră existenţă, spiritualitatea şi supravieţuirea evenimentelor culturale, ca şi acest festival, sunt adesea puse sub semnul întrebării.

Festivalul Internaţional Small Scene Theater Festival a fost fondat la Rijeka, în 1994, ca festival naţional al Croaţiei. Din 1999, când selecţioner al festivalului a devenit criticul de teatru şi dramaturgul Dalibor Foretic, festivalul şi-a propus să adune cele mai progresiste producţii de teatru de cameră, cele mai multe dintre ele fiind produse de companii sau grupuri teatrale independente, devenind un eveniment internaţional.

”În urmă cu şapte ani, credeam că această criză, aflată atunci la început, nu este doar de natură economică şi că nu va fi doar un fenomen tranzitoriu, declară Bojan Munjin, actualul selecţioner al festivalului. Astăzi, ştim deja că însăşi fundamentul noţiunii de viaţă civilizată a fost zguduit, că un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt disperaţi, înfometaţi şi şi-au pierdut încrederea în soluţiile politice, viaţa însăşi devenind o afacere periculoasă. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a devenit o forţă de proporţii terifiante, în timp ce suprastructura umană s-a dizolvat datorită viziunii globale şi a pragmatismului tehnologiei.

În acest climat de insatisfacţie, alienarea digitală şi zgârcenia economică, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părţile, în timp ce glorioasa noastră civilizaţie de astăzi este, paradoxal, împărţită între splendoare şi disperare.

Piesele selectate în festival au drept scop prezentarea actualei stări a lumii şi să aducă puţină hrană gândirii”.