Editura Casa Radio, laureată la Gala Industriei de Carte din România

Pentru al treilea an consecutiv, Editurii Casa Radio i-a fost decernat premiul la categoria Cea mai bună carte netipărită: Audiobook. Juriul format dintr-o echipă de 10 specialişti şi prezidat anul acesta de istoricul literar şi jurnalistul Mircea Vasilescu a decis acordarea Trofeului Bun de Tipar audiobook-ului Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin.
Editura a fost nominalizată la aceeaşi secţiune şi cu albumul După melci de Ion Barbu.
Joi, 14 mai, în Aula Bibliotecii Naţionale a României a avut loc Gala Industriei de Carte din România Bun de Tipar, aflată în 2015 la cea de-a patra ediţie, eveniment dedicat excelenţei editoriale şi promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti.
Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin, apărut în Colecţia Biblioteca de Poezie Românească, dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generaţiei ’80 care a părăsit de timpuriu scena poeziei dar nu şi raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, aflate în Fonoteca Radio România, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeaşi rostire impresionantă a Marianei Marin, precum şi un extras din interviul difuzat în emisiunea Portrete şi evocări literare (realizator: Anca Mateescu, 1995).
Volumul reprezintă un eveniment editorial şi datorită întâlnirii colegilor de generaţie: în loc de postfaţă se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustraţiile îi aparţin artistului unei întregi generaţii: Tudor Jebeleanu. Audiobook-ul conţine atât înregistrări inedite, realizate de Emil Buruiană, cât şi poeme difuzate în emisiuni istorice ale Radiodifuziunii, Poezie românească şi Lecturi în premieră (redactori Georgeta Drăghici, Emil Buruiană şi Dan Verona). Conceptul grafic al albumului îi aparţine artistului Eduard Constantin.
Titlurile nominalizate în acest an fac parte – ca şi distincţiile de la ediţiile precedente – din programul de valorificare a arhivelor radiofonice propus şi realizat împreună cu Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive. Editura Casa Radio face parte din Centrul Cultural Media al Radio România şi este numele de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spaţiul românofon.
În 2014, Editura Casa Radio a primit Trofeul Galei Bun de Tipar, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru Aşteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecţia Vocile memoriei. În 2013, editura a obţinut Diploma de excelenţă pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902), în timp ce în 2012, colecţia Lecturi pe întuneric a primit Menţiunea specială a Juriului, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citeşte din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citeşte Ora spre zero şi alte proze; Emil Botta recită …de la Dante la Eminescu…
La cea de a patra ediţie a Galei Industriei de Carte din România Bun de tipar au fost înscrise peste 750 de proiecte. Gala Industriei de carte din România Bun de Tipar este organizată de Asociatia Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, al Bibliotecii Naţionale a României şi al Institutului Cultural Român.
Detalii pe www.galabundetipar.ro şi www.edituracasaradio.ro

RADOR, 15 mai