Ce conţin parfumurile şi cosmeticele contrafăcute: excremente de şobolan, urină umană şi arsenic

Excremente de şobolan, urină umană şi arsenic – sunt doar câteva dintre substanţele descoperite în produse cosmetice false comercializate prin intermediul magazinelor online în Marea Britanie, potrivit unui raport al Poliţiei Londoneze.

Produsele de machiaj, parfumurile, ondulatoarele de păr şi cremele solare sunt mărfurile cel mai des contrafăcute şi menţionate de Poliţia Londoneză în sloganurile unei campanii lansate astăzi pentru a atrage atenţia publicului asupra riscurilor la care se expune.

website-image-monday-540
Estimările arată că cel puţin 90 de milioane de lire sterline sunt cheltuite anual în Marea Britanie pe produse contrafăcute, iar vânzările online pe acest segment sunt în continuă creştere.
Verificarea autenticităţii uni produs este dificil de făcut în cazul cumpărăturilor online, iar poliţia atrage atenţia că fotografiile de prezentare folosite sunt de cele mai multe ori false, lucru ce induce în eroare consumatorii.
Produsele electrice de coafat comercializate online sunt de o calitate inferioară şi foarte periculoase, deoarece nu sunt supuse testelor de siguranţă. Supraîncălzirea, riscul de incendii şi de electrocutare sunt riscurile la care cumpărătorii se expun.
Poliţia a anunţat că testele de laborator au arătat că parfumurile contrafăcute conţin de foarte multe ori substanţe chimice otrăvitoare sau toxice, cum ar fi cianurile sau chiar urina umană. În produsele de make-up – creioane dermatografe, rimeluri, luciu de buze şi fond de ten – au fost descoperite chimicale foarte periculoase pentru sănătate cum ar fi arsenic, mercur sau plumb. Produsele sunt fabricate în unităţi insalubre şi au fost identificate loturi care conţineau chiar excremente de şobolan sau otrăvuri.

best-beauty-products
Riscurile pentru sănătate nu sunt singurele motive de îngrijorare asupra cărora poliţia londoneză atrage atenţia. De foarte multe ori, site-urile care comercializează astfel de mărfuri se ocupă şi cu infracţiuni informatice, datele personale ale clienţilor fiind folosite ulterior pentru operaţiuni frauduloase cu carduri bancare.
În ultimele 18 luni, departamentul special PIPCU pentru infracţiuni de proprietate intelecutală al Poliţiei Londoneze a suspendat nu mai puţin de 5.500 de site-uri care vindeau produse de lux contrafăcute şi a confiscat marfă în valoare de 3,5 milioane de lire sterline. Analizele mai sus menţionate au fost făcute pe probe prelevate din aceste produse confiscate. În 2014, britanicii au dezmembrat o grupare care distribuia produse contrafăcute ale unor mărci celebre de produse cosmetice şi de machiaj din Marea Britanie.

Sursa: www.theguardian.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă