Comisia Europeană atenţionează România că nu stă prea bine în ce priveşte capacitatea administrativă

Recomandările de ţară pentru acest an, adresate României de Comisia Europeană, au fost comunicate astăzi, de reprezentanţa executivului european la Bucureşti. Acestea ating toate sectoarele, inclusiv absorbţia fondurilor europene. Potrivit Comisiei Europene, principala provocare pentru România este slaba capacitatea administrativă de a dezvolta şi implementa politici, aspect care periclitează dezvoltarea întregii ţări, mediul de afaceri şi capacitatea de investiţii publice.
Reporter: Carmen Gavrilă – Comisia Europeană atenţionează România că nu stă prea bine în ce priveşte capacitatea administrativă.
Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti: Nu înseamnă că nu s-a făcut reforma admnistraţiei publice, ci înseamnă că este nevoie de aproape de o reformă continuă pentru a face faţă timpurilor în care trăim. Ai nevoie de o administraţie  publică foarte puternică şi adaptată la noi cerinţe.
Reporter: Comisia Europeană avertizează că măsurile fiscale cu potenţial de a creşte deficitul bugetar nu au fost menţionate în programul de convergenţă, ceea ce este împotriva codului de conduită. Astfel, estimările Comisiei arată riscul ca România să ajungă la und eficit de 3,4% în 2016. Adică să nu respecte prevederile pactului de stabilitate şi creştere. Comisia mai atrage atenţia că scăderea recentă a  contribuţiilor sociale la angajator a redus povara fiscală pe forţa de muncă, dar într-o direcţie care nu este vizată. În plus, spune Comisia, impozitarea rămâne ridicată pentru cei cu venituri mici, aproximativ 40%, mult peste nivelul alte ţări, iar evaziunea fiscală şi neplata taxelor rămân provocări majore care afectează încasările bugetare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai