Unioniştii români au blocat trecerea frontierei de la Leuşeni-Albiţa

Susţinătorii alipirii Republicii Moldova la România cer ultimativ Chişinăului să anuleze interdicţia intrării în republică pentru George Simion, liderul lor.

Activiştii organizaţiilor unioniste Tinerii Moldovei şi Acţiunea-2012 au declanşat pe 18 mai o acţiune de protest la frontiera dintre Republica Moldova şi România, cerând ridicarea interdicţiei de a intra în Republica Moldova pentru George Simion, liderul unioniştilor din România. După cum transmite corespondentul IA REGNUM, aproximativ 100 de manifestanţi au blocat timp de o oră punctul de trecere de la Leuşeni-Albiţa şi autostrada internaţională M-1 Chișinău-Leușeni.

Venit la negocieri cu protestatarii, Dorin Purice, şeful Poliţiei de Grăniceri, a anunţat că în prezent, instanţa de judecată analizează validitatea interzicerii privind intrarea în Republica Moldova a lui George Simion. La rândul lor, demonstranţii au ameninţat că, dacă interdicţia nu se anulează, ei vor relua protestele.

IA REGNUM reamintește că, pe 13 mai, autoritățile moldovenești l-au expulzat pe George Simion, cetăţean al României, liderul platformei civice a unioniştilor români Acţiunea-2012, care voia să meargă la o acţiune a unioniştilor români de la Chişinău. Prin decizia autorităţilor moldoveneşti, s-a interzis intrarea în Republica Moldova pentru liderul unioniştilor români, pe o durată de cinci ani.

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a explicat că activitățile lui Simion în Republica Moldova „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.” În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe din România a cerut clarificări oficiale cu privire la decizia autorităţilor moldoveneşti, iar premierul moldovean Chiril Gaburici a convocat „o şedinţă de urgenţă”, cu participarea lui Oleg Bălan, ministrul de Interne, şi a lui Mihai Bălan, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, cerându-le „să verifice dacă decizia dată este absolut legală, dacă au fost luate în considerare toate circumstanţele, dacă s-au respectat toate drepturile şi libertăţile cetăţeanuluI George Simion.”

Trebuie remarcat că este pentru prima dată din anul 2009, când unui reprezentant al unei organizaţii româneşti, care se pronunţă pentru alipirea Republicii Moldova la România, i se interzice intrarea pe teritoriul republicii. În acelaşi context, în ultimul an, autorităţile moldoveneşti au expulzat zeci de cetăţeni ruşi, inclusiv activişti sociali şi oameni de ştiinţă, jurnalişti, precum şi pacificatori şi militari din Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti. Ultimul caz a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când autorităţile moldoveneşti au izgonit din republică doi militari din Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti. Nu a existat nicio reacţie oficială faţă de acest fapt nici din partea Rusiei, nici a Transnistriei, şi nici din partea Republicii Moldova.

www.regnum.ru – 19 mai